Last Mile

De last mile vormt één van de grootste logistieke uitdagingen. De groei van de ‘on demand’ economie botst met een snel veranderende omgeving waar verschillende actoren dezelfde ruimte innemen en met de ecologische realiteit. Oplossingen voor de ‘last mile’ complexiteiten dringen zich op. Focus ligt hierbij op een betere benutting van ruimte, ontwikkeling van nieuwe managementmodellen en operationele excellentie. Hierbij zal ook de nodige aandacht worden geschonken aan nieuwe vormen van waardecreatie om dergelijke oplossingen een duurzaam karakter te geven.

De ambitie is om ‘last mile’ logistiek in Vlaanderen op de meest economische en duurzame manier te integreren in de gehele supply chain.

Roadmaps

Gleam NSR

GLEAM NSR wil steden helpen met duurzame logistiek te creëren en het ondersteunen van KMO’s die de transitie richting zero-emissie stadslogistiek doorgaan. VIL zal de Vlaamse steden helpen bij het opzetten van stakeholderplatformen, best practices verzamelen uit het binnen-en buitenland en de noden capteren vanuit de logistieke sector, met een speciale focus op KMO’s.

status: In uitvoering | thema: Last Mile | type: Europees

GREENLOG

Cooperative and Interconnected Green delivery solutions Het GREENLOG project onderzoekt nieuwe innovatieve methodes voor economisch, sociaal en ecologisch duurzame stadslogistiek. In dit project ligt de focus vooral op een betere samenwerking tussen alle spelers die deel uitmaken van het stadslogistieke ecosysteem. Binnen Vlaanderen slaan de steden Gent, Leuven en Mechelen de handen in elkaar om […]

status: In uitvoering | thema: Groene Supply Chains, Last Mile | type: Europees

Florlog

In dit project zal VIL een innovatief, gedigitaliseerd, logistiek samenwerkingsmodel ontwikkelen dat de Vlaamse sierteeltsector een sterke kans geeft op een leefbaar business model voor de toekomst.

status: In uitvoering | thema: Last Mile | type: Regionaal

ATMP Logistics

In de farmaceutische sector is een gestroomlijnd proces van A tot Z de sleutel tot succes, zeker in het geval van Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP). De logistiek van deze aparte groep geneesmiddelen is complex omwille van de specifieke eisen inzake temperatuur, betrouwbaarheid en traceerbaarheid. Met het project ATMP Logistics wil VIL een antwoord bieden op deze uitdagingen.

status: Afgerond | thema: Hinterland Connectie, Last Mile | type: Regionaal

Cool & Fresh Delivery

In dit project onderzoeken VIL en Flanders’ FOOD hoe e-commercebedrijven de logistiek van verse gekoelde voedingsproducten best kunnen aanpakken met oog voor voedselveiligheid, duurzaamheid en betaalbaarheid.

status: Afgerond | thema: Last Mile | type: Regionaal

BOOSTLOG

Het doel van het project BOOSTLOG, waar VIL aan meewerkt, is het systematisch verzamelen van de resultaten van Research & Innovation projecten binnen de EU om hiermee de impact van deze projecten te vergroten.

status: Afgerond | thema: Digitale Transformatie, Groene Supply Chains, Hinterland Connectie, Last Mile | type: Europees

Delivery Booster

Het huidige postadressysteem is vaak niet aangepast aan de logistieke vereisten voor het leveren van goederen. In dit project zal VIL een app ontwikkelen die bedrijven toelaat meer gedetailleerde locatiecodes vast te leggen, die voldoen aan alle logistieke vereisten samen met een bezorgpaspoort dat de leverspecificaties en wensen van de bestemmeling koppelt aan deze locatiecode. […]

status: Afgerond | thema: Last Mile | type: Regionaal

Rural Parcel Delivery

In het project “Rural Parcel Delivery” gaat VIL op zoek naar efficiëntieverbetering bij de levering van pakketten in het buitengebied. Een model van samenwerking in geografische clusters met gedeelde cross-docking capaciteit zal worden bestudeerd en getest om te komen tot de meest optimale situatie op economisch en maatschappelijk gebied.

status: Afgerond | thema: Last Mile | type: Regionaal

R!SULT

Steden in Vlaanderen groeien en lopen meer en meer vast. Het toenemende aantal leveringen is één van de oorzaken van dit probleem. Er is dan ook een groeiende vraag naar maatregelen om steden leefbaar te houden. VIL gaat in het project R!sult (Responsive Sustainable Urban Logistics) op zoek naar een geïntegreerde logistieke oplossing voor stadsbeleveringen.

status: Afgerond | thema: Last Mile | type: Regionaal

Omni Tactics

Bedrijven die de stap zetten van single-/multichannel naar omni-channel staan voor grote logistieke uitdagingen. Een retailer moet bepalen welke producten hij via welke kanalen aanbiedt en welke afleveropties hij daaraan koppelt voor de klant. Met het project ‘Omni Tactics’ wil VIL bedrijven, en zeker ook KMO’s, ondersteunen om proactief de cost-to-serve te bepalen in functie van hun logistieke omni-channel keuzes.

status: Afgerond | thema: Last Mile | type: Regionaal

ALEES

Autonome logistieke, elektrische eenheden: voor personenvervoer worden ze al volop getest. Kunnen deze zelfrijdende vehicles ook ingezet worden in logistieke operaties voor goederen, meer bepaald in het kader van stadslogistiek? Het project ALEES bracht in de eerste plaats de randvoorwaarden in kaart.

status: Afgerond | thema: Digitale Transformatie, Last Mile | type: Regionaal

Subsidies voor bedrijven en onderzoeksinstellingen


Innovatie is belangrijk. Innovatie zorgt voor betere marges, voor een betere wereld. Maar innovatie is niet altijd even eenvoudig en succes is niet altijd gegarandeerd. En het vraagt een investering van u, in mensen en in tijd.

Daarom kan u beroep doen op de expertise van VIL én op een gereserveerd budget voor innovatieprojecten met betrekking tot logistiek!

Ontdek hier de voorwaarden

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL