ATMP Logistics

In de farmaceutische sector is een gestroomlijnd proces van A tot Z de sleutel tot succes, zeker in het geval van Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP). De logistiek van deze geneesmiddelen is complex omwille van de specifieke eisen inzake temperatuur, betrouwbaarheid en traceerbaarheid. Met het project ATMP Logistics biedt VIL een antwoord op deze uitdagingen.

 

status: Afgerond | thema: Hinterland Connectie, Last Mile | type: Regionaal

Distributie en transport van geneesmiddelen vereist extreme aandacht voor detail in elke fase van de logistieke keten om de kwaliteit van het product te allen tijde te garanderen.
Vlaanderen beschikt over een omvangrijke farmaceutische sector met wereldfaam en ook in de logistiek is er uitgebreide kennis en ervaring aangaande het vervoer van geneesmiddelen.

Dat is echter nog niet het geval voor de Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP), oftewel celtherapie, gentherapie en producten op basis van weefselmanipulatie. Dit soort medicijnen vergt een gespecialiseerde logistiek, waarbij real time monitoring van temperatuur, locatie en beveiliging cruciaal zijn, bv. via het Control Tower concept. 

Doel

In deze groeiende markt van zowel distributie via de weg op korte afstand als luchtvracht, heeft VIL samen met de deelnemende bedrijven verbeterde oplossingen uitgewerkt voor de logistiek van klinische studies en deze omgezet in een duidelijke handleiding voor de korte termijn.

Resultaten

  • ATMP-geneesmiddelen zijn patiënt specifiek en extra gevoelig op vlak van temperatuur en houdbaarheid.
  • Het project wijst uit dat ATMP om gespecialiseerde supply chains vraagt, die zowel schaalbaar als flexibel moeten kunnen inspelen op ATMP-gerelateerde uitdagingen. Het is bijzonder belangrijk om de logistieke keten hiervoor tot in de puntjes op te zetten.
  • De huidige logistieke ketens zijn gefocust op gekende farmaceutische producten die regelmatig en in grote volumes worden getransporteerd. Helemaal het tegenovergestelde van wat er nodig is voor ATMP. Hier gaat het voornamelijk om onregelmatige zendingen, met lage volumes die door kleine biotech bedrijven of academici verzonden worden.
  • ATMP is relatief nieuw, maar in volle ontwikkeling. Om de verwachte groei van dit soort therapieën aan te kunnen, heeft VIL praktische richtlijnen opgesteld.
  • Zo raadt VIL aan om supply chain experts in de vroege fase van ontwikkeling te betrekken. Op die manier kan er meteen rekening gehouden worden met belangrijke ATMP gerelateerde aandachtspunten zoals temperatuur en tijdgevoeligheid. Realtime en complete supply chain visibiliteit is een noodzaak.
  • Daarnaast moet iedereen die betrokken is bij de logistiek voldoende opgeleid zijn zodat correct met de producten kan worden omgegaan.
  • VIL pleit verder ook voor het ontwikkelen van een specifiek ATMP-label. Dit label moet, zonder ‘voorkennis’, duidelijk maken dat belangrijke en gevoelige producten behandeld en getransporteerd worden.
  • Tijdens dit project werd het ATMP Excellence Center opgericht dat de kennis over ATMP supply chains verder zal uitdiepen en uitdragen naar de sector.

 

Praktisch

Start: december 2021
Einde: april 2024

Deelnemende bedrijven

Tweeëntwintig bedrijven: Air Liquide Healthcare, Anicells, Brussels Airport, BlueCrux, Cargo Velo, Emball’iso, Etheclo, Etherna, Exam Packaging, Exobiologics, Fat Stem, Livlina, Marken (a UPS Company), Movianto, Novartis Pharma, Ocasa, POM Limburg, Post NL, ReGenesys, Topa Packaging, Urbike en UZA.

  

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten?

Contacteer Dirk De Vylder (dirk.devylder@vil.be).

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL