Cool & Fresh Delivery

In dit project onderzoeken VIL en Flanders’ FOOD hoe e-commercebedrijven de logistiek van verse gekoelde voedingsproducten best kunnen aanpakken met oog voor voedselveiligheid, duurzaamheid en betaalbaarheid.

status: Afgerond | thema: Last Mile | type: Regionaal

Ondanks dat 2020 een zeer goed jaar was voor de e-commerce, blijft de online verkoop van verse, gekoelde voeding voorlopig beperkt. De laatste marktcijfers geven aan dat de online verkoop in deze categorie voorlopig marginaal is maar zeer grote groeipercentages kent. Het marktpotentieel van online verse voeding is groot.

Doelstelling

Dit project zal richtlijnen ontwikkelen voor een juridisch sluitend,  economisch haalbaar en schaalbaar logistiek model, met inbegrip van de mogelijkheden tot integratie in bestaande last-mile logistiek. De uitgewerkte richtlijnen kunnen optioneel na het project door de deelnemers worden uitgewerkt in hun bedrijfscases. Het project bekijkt de mogelijkheden in de nationale en internationale e-commerce markt, zowel in een B2C als B2B context.

In samenwerking met:


Resultaten

 • Uit een bevraging tijdens het project blijkt dat 28 % van de online consumenten al verse voeding online kocht.
 • Deze evolutie biedt nieuwe mogelijkheden voor aanbieders van verse voeding en ook voor logistieke dienstverleners. Al blijkt een gebrek aan kennis vaak de reden dat bedrijven er nog niet mee gestart zijn.
 • De verkoop aan huis betekent kleinere hoeveelheden vervoeren naar veel meer verschillende adressen. Ook bij veel logistieke dienstverleners, die wel vertrouwd zijn met thuisleveringen, is het vervoer van verse producten nog niet ingeburgerd.
 • VIL en Flanders’ FOOD  hebben duidelijke aanbevelingen geformuleerd voor wie met e-commerce van verse voeding aan de slag wil gaan:
  • Een actief gekoelde levering (o.a. door het gebruik van koelwagens)
  • Een transparant leverproces met een bevestiging van de gekozen tijdsslot (van niet meer dan twee uur)
  • Een up-to-date track-&-trace systeem
  • Aangepaste procedure voor als de klant niet thuis is bij levering
  • Doorheen het hele proces moet de koude keten behouden blijven en daar moet ook voldoende controle op gebeuren

Praktisch

Start: juni 2021
Einde: mei 2023
Totale doorlooptijd: 24 maanden

Projectdeelnemers

Achtien bedrijven: Air Liquide, Air Products, BD Logistics, Cargo Velo, Dierendonck, DPD Fresh, Dynalogic, Etheclo, Foodbelgium/Streekmarkt.be, Food Express, FoodSprint, GLS, Milcobel, Normec Group, Pittman Seafoods, UPFRESH, Urbike en DV Fresh.


     

 

Meer weten?

Contacteer Geert Verbelen (geert.verbelen@vil.be)

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL