en
        |  en

Projecten: In uitvoering

Polluted Packaging Logistics

Polluted Packaging Logistics

De logistiek en verwerking van verontreinigde verpakkingen, zoals vaten waar chemicaliën, verven, lijmen, detergenten en oliën in bewaard zijn, vormen een probleem waar tal van bedrijven mee kampen. Met het project Polluted Packaging zoekt het VIL uit of deze verpakkingen op een efficiëntere manier ingezameld, verwerkt en eventueel zelfs gerecycleerd of herbruikt kunnen worden.

omni-tactics-60654539-01

Omni Tactics

Bedrijven die de stap zetten van single-/multichannel naar omni-channel staan voor grote logistieke uitdagingen. Een retailer moet bepalen welke producten hij via welke kanalen aanbiedt en welke afleveropties hij daaraan koppelt voor de klant. Met het project ‘Omni Tactics’ wil het VIL bedrijven, en zeker ook KMO’s, ondersteunen om proactief de cost-to-serve te bepalen in functie van hun logistieke omni-channel keuzes.

2015.03.02_WINEOBJECT

Empty Logistics

Drank in glazen flessen blijft populair in België, vooral bij drankenhandelaars en in de horeca.  De kostprijs van het sorteren, vervoeren en stockeren van deze flessen is niet te verwaarlozen en vaak niet transparant. Deze kosten wil het VIL in dit project in kaart brengen en reduceren.

alees-projecticoon

ALEES

Autonome logistieke, elektrische eenheden: voor personenvervoer worden ze al volop getest. Kunnen deze zelfrijdende vehicles ook ingezet worden in logistieke operaties voor goederen, meer bepaald in het kader van stadslogistiek? Dit futuristische project brengt in de eerste plaats de randvoorwaarden in kaart.

intello-city-projecticoon-2

Intello City

Door de continue stijging van e-commerce en groeiende urbanisatie, is de vraag naar een efficiënte stadslogistiek meer dan ooit actueel (meer thuisleveringen, meer leverlocaties, meer retouren, kortere levertijden …). Hoe kan Internet of Things helpen om ook de logistiek in de stad efficiënter te maken?

WiN4Track logo 3 web

WiN4track

Nieuwe draadloze Low power wide area networks (LPWAN) zoals Sigfox of LoRa worden steeds beter en uitgebreider. Binnen het project ‘WiN4track’ gaat het VIL kijken of deze draadloze en energiezuinige netwerken ook logistieke toepassingen en kansen bieden.

Fresh food logistics - appels oranje web

Fresh Food Logistics

Te veel voeding gaat verloren in de distributieketen. Met het project ‘Fresh Food Logistics’ wil het VIL nagaan waar en hoe voedselbederf kan vermeden of verminderd worden, door een optimalisatie van de logistieke keten van verse voeding bij de retailers.

Flanders Recycling Hub

Flanders Recycling Hub

Afval is het nieuwe goud’, zo wordt gezegd. Feit is dat recyclage een zeer groot economisch potentieel heeft. Het ambitieus project ‘Flanders Recycling Hub’ wil de Vlaamse havens op de wereldkaart zetten als aantrekkingspool voor materialenstromen en recyclage-activiteiten.

Cycle Logistics logo

CycleLogistics Ahead

Het VIL is projectpartner van het Europees project ‘CycleLogistics Ahead’. Dit project bouwt verder op het succesvolle Europees project ‘Cyclelogistics’ waarbij de mogelijkheden van cargofietsen voor leveringen in de binnenstad werden gedemonstreerd en de voordelen zoals lage kosten, efficiënte goederendoorstroming en de positieve weerklank bij zowel media als publiek duidelijk werden aangetoond.

Lamilo_Frame_2_10

LaMiLo

LaMiLo, Last mile logistics, is een Europees INTERREG project (IVB NWE – North West Europe) met als objectief een significante shift in de manier van transport en distributie van goederen met focus op de “last mile” in steden.