en
        |  en

Projecten: In uitvoering

2015.03.02_WINEOBJECT

Empty Logistics

Drank in glazen flessen blijft populair in België, vooral bij drankenhandelaars en in de horeca.  De kostprijs van het sorteren, vervoeren en stockeren van deze flessen is niet te verwaarlozen en vaak niet transparant. Deze kosten wil het VIL in dit project in kaart brengen en reduceren.

alees-projecticoon

ALEES

Autonome logistieke, elektrische eenheden: voor personenvervoer worden ze al volop getest. Kunnen deze zelfrijdende vehicles ook ingezet worden in logistieke operaties voor goederen, meer bepaald in het kader van stadslogistiek? Dit futuristische project brengt in de eerste plaats de randvoorwaarden in kaart.

intello-city-projecticoon-2

Intello City

Door de continue stijging van e-commerce en groeiende urbanisatie, is de vraag naar een efficiënte stadslogistiek meer dan ooit actueel (meer thuisleveringen, meer leverlocaties, meer retouren, kortere levertijden …). Hoe kan Internet of Things helpen om ook de logistiek in de stad efficiënter te maken?

WiN4Track logo 3 web

WiN4track

Nieuwe draadloze Low power wide area networks (LPWAN) zoals Sigfox of LoRa worden steeds beter en uitgebreider. Binnen het project ‘WiN4track’ gaat het VIL kijken of deze draadloze en energiezuinige netwerken ook logistieke toepassingen en kansen bieden.

Fresh food logistics - appels oranje web

Fresh Food Logistics

Te veel voeding gaat verloren in de distributieketen. Met het project ‘Fresh Food Logistics’ wil het VIL nagaan waar en hoe voedselbederf kan vermeden of verminderd worden, door een optimalisatie van de logistieke keten van verse voeding bij de retailers.

NACATRANS

Nacalculatie transport (Nacatrans)

Met dit project wil het VIL, samen met de sector van het wegvervoer, een rekenmodel opstellen dat de effectieve rendabiliteit van elke gerealiseerde transportopdracht weergeeft.  

Crowd logistics

Crowd Logistics

Bij Crowd Logistics worden particulieren of semi-professionelen ingezet voor het transport van goederen. Via welke business modellen kan dit gebeuren, wat zijn de wettelijke implicaties, hoe integreren in de bedrijfslogistiek, wat is de meerwaarde hiervan, zowel voor de logistieke spelers als voor onze maatschappij?

Inzameling klein elektro online

IKEO (Inzameling klein elektro online)

De wetgeving bepaalt dat elk bedrijf dat ’een elektr(on)isch toestel op de Belgische markt brengt‘ ook de inzameling en de verwerking van de afgedankte toestellen op zich neemt. Hoe moeten webshops en hun logistieke dienstverleners de terugnameplicht die van toepassing is op kleine elektrische toestellen logistiek organiseren? Het project IKEO (Inzameling klein elektro online) wil op deze vraag een antwoord bieden.

Flanders Recycling Hub

Flanders Recycling Hub

Afval is het nieuwe goud’, zo wordt gezegd. Feit is dat recyclage een zeer groot economisch potentieel heeft. Het ambitieus project ‘Flanders Recycling Hub’ wil de Vlaamse havens op de wereldkaart zetten als aantrekkingspool voor materialenstromen en recyclage-activiteiten.

Cycle Logistics logo

CycleLogistics Ahead

Het VIL is projectpartner van het Europees project ‘CycleLogistics Ahead’. Dit project bouwt verder op het succesvolle Europees project ‘Cyclelogistics’ waarbij de mogelijkheden van cargofietsen voor leveringen in de binnenstad werden gedemonstreerd en de voordelen zoals lage kosten, efficiënte goederendoorstroming en de positieve weerklank bij zowel media als publiek duidelijk werden aangetoond.