De Vlaamse logistieke sector groeit al jaren sterk, maar kampt tegelijk met een structureel personeelstekort. Vooral het vinden én houden van medewerkers voor operationele functies wordt steeds moeilijker. Bedrijven doen daarom steeds vaker een beroep op kansengroepen zoals laaggeschoolden, anderstaligen en mensen met een lagere digitale of taalvaardigheid.
Het opleiden van deze doelgroepen verloopt moeizaam. Klassieke opleidingstools sluiten vaak niet aan bij hun leerstijl of niveau, wat leidt tot lage slaagkansen, demotivatie en extra kosten.
Met het project Gamification in Logistics onderzocht VIL samen met onderzoekspartner UCLL of gamification – het inzetten van spelelementen en interactieve digitale tools – opleidingen toegankelijker, begrijpelijker en motiverender kan maken voor uiteenlopende doelgroepen binnen logistieke operaties.
Het project resulteerde in de ontwikkeling van een praktische leeroplossing waarmee bedrijven op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met gamified trainingen: LogiBuild.
Doelstelling
Met dit project wilde VIL logistieke bedrijven laten kennismaken met de mogelijkheden van gamification, digitale leeromgevingen en ondersteunende tools zoals learning management systemen (LMS).
Het doel was om bedrijven te ondersteunen bij het opzetten van trainingsmodules die toegankelijk zijn voor kansengroepen en om hen inzicht te geven in hoe spelelementen de motivatie, betrokkenheid en leerresultaten kunnen bevorderen.
Het project reikte praktische handvaten aan om opleidingen efficiënter en meer doelgroepgericht te maken, zonder daarbij in te boeten op kwaliteit of relevantie.
Opportuniteiten
De krappe arbeidsmarkt en de toenemende diversiteit op de werkvloer dwingen bedrijven tot nieuwe, flexibele opleidingsvormen. Gamification kan hierin een belangrijke rol spelen. Door spelprincipes toe te passen in een niet-spelcontext – denk aan beloning, visuele feedback, interactie en simulatie – kan de leerervaring versterkt worden, zeker bij moeilijk bereikbare doelgroepen.
Dit opent onder meer opportuniteiten op vlak van:
- het verbeteren van onboarding en veiligheidstrainingen;
- het beter bereiken en integreren van kansengroepen;
- het verhogen van motivatie, betrokkenheid en leerbereidheid;
- het verlagen van opleidingskosten via efficiëntere, herbruikbare leertrajecten.