SYTaDeL

Het c-SBO project SYTADEL (SYnchromodal proTotype for Data Sharing and PLanning) dat VIL samen met imec, UAntwerpen en Vlerick uitvoert past de principes van data spaces toe binnen de logistieke keten. De nadruk ligt daarbij op het creëren van de logistieke dataspace.

status: In uitvoering | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

SYTADEL is een cSBO project dat VIL samen met imec, UAntwerpen en Vlerick uitvoert. De nadruk ligt op het creëren van een logistieke dataspace, waar gegevens worden gedeeld om transporten efficiënter en duurzamer te plannen.

Er is een groeiend internationaal momentum rond het ontwerpen en implementeren van mechanismen voor het delen van data tussen organisaties. Daarbij wordt vooral gekeken naar dataspaces, dit zijn gedecentraliseerde platformen waarbij de data bij de eigenaar bewaard blijft. Vandaag lopen er reeds verschillende overkoepelende initiatieven, maar het blijft echter bij het uitwerken van concepten.

DOEL

Alleen door die concepten in de praktijk te brengen binnen een specifieke implementatiecontext kunnen ze geëvalueerd en verder verfijnd worden. Dit is wat het SYTADEL-project zal doen: state-of- the-art dataspace technologie toepassen in de context van logistieke synchromodale planning. Synchromodale planning werd geselecteerd vanwege de relevantie voor de toekomst van de logistiek en vanwege de sterke afhankelijkheid van een logistieke dataspace.

CONCRETE ACTIVITEITEN

  • Uitwerken van de ontwerpprincipes van dataspaces
  • Opleveren van synchromodale planningsalgoritmen
  • Opleveren van business- en governancemodel principes
  • Testen van concrete use cases in samenspraak met de projectdeelnemers in een living lab
  • Ontwikkelen roadmap voor het opschalen en inzetten van logistieke dataspaces in Vlaanderen

Praktisch

Start: april 2022
Totale doorlooptijd: 36 maanden

Projectdeelnemers

15 bedrijven: ArcelorMittal Belgium, De Vlaamse Waterweg, Digitaal Vlaanderen, ECS, Hakka, Lineas, Mobito Technology, Nike Logistics Europe, OECO-part of Cronos Group, POM West-Vlaanderen, Port+, Procter & Gamble Services company, Shipit Multimodal Logistics, Urban Waterway Logistics en Wienerberger.

VIL werkt dit project samen uit met:

 

 

 

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL