SYTaDeL: SYnchromodal proTotype for Data Sharing and PLanning

Het c-SBO project SYTADEL dat VIL samen met imec, UAntwerpen en Vlerick uitvoert past de principes van data spaces toe binnen de logistieke keten. De nadruk ligt daarbij op het creëren van de logistieke dataspace.

status: In uitvoering | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

Het c-SBO project SYTADEL (SYnchromodal proTotype for Data Sharing and PLanning) dat VIL samen met imec, UAntwerpen en Vlerick uitvoert past de principes van data spaces toe binnen de logistieke keten. De nadruk ligt daarbij op het creëren van de logistieke dataspace.

Een dataspace zonder concrete toepassingen om de effectiviteit ervan te gebruiken en te testen is echter steriel. Daarom wordt ze in het project toegepast op synchromodale planning. Het toepassingsdomein van synchromodale planning werd geselecteerd vanwege zijn relevantie voor de toekomst van de logistiek en zijn grote afhankelijkheid van logistieke data. De planningsalgoritmen worden concreet ingezet en getest in Living Labs. Eén living lab is gericht op de stedelijke logistiek van bouwmaterialen in de Gentse regio. Een andere zal de toepasbaarheid testen bij synchromodaal weg-spoor vervoer.


Praktisch

Start: april 2022
Totale doorlooptijd: 36 maanden

Projectdeelnemers

18 deelnemers: ArcelorMittal Belgium, De Vlaamse Waterweg, Digitaal Vlaanderen, ECS, Hakka, IMEC, Lineas, Mobito Technology, Nike Logistics Europe, OECO-part of Cronos Group, POM West-Vlaanderen, Port+, Procter & Gamble Services company, Shipit Multimodal Logistics, Universiteit Antwerpen, Urban Waterway Logistics, Vlerick Business School en Wienerberger.

Verwachte impact
Data spaces zijn een technisch en zakelijk concept dat vele soorten logistieke actoren verenigt. SYTADEL is relevant voor havenautoriteiten, verladers, terminalexploitanten, transportaanbieders, technologie enablers/integrators/orchestrators, overheidsinstanties en brancheorganisaties.

Elk van deze actortypes kan verschillende soorten valorisatievoordelen halen uit de SYTADEL-deliverables.
Deze voordeeltypes zijn
1) implementatie in hun eigen bedrijfsprocessen,
2) inspiratie voor toekomstige innovatie en
3) het verkopen van derivaten van de deliverables als onderdeel van hun eigen waardepropositie.

VIL werkt dit project uit met:

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL