PERSBERICHT: Vlaanderen weer meer Lean & Green

Vijf nieuwe bedrijven mogen zich ‘Lean & Green’ noemen. Zij ontvingen bij Gyproc (Kallo) uit handen van Wouter Van Besien (Groen) de Lean & Green award voor hun plan van aanpak om minstens 20% CO2-uitstoot in hun transport- en logistieke activiteiten te verminderen. Het is al de zevende groep bedrijven die via het Vlaams Instituut voor de Logistiek Lean & Green wordt. Daarnaast ontvingen ook zes bedrijven de ‘Lean & Green Star’ voor het behalen of zelfs overschrijden van de 20% reductiedoelstelling.

Lean & Green winnaars 2016Vijf awards en zes stars
Apton, Artsen Zonder Vakantie, Fost Plus, IMOG en Transport Verbeken zijn de vijf nieuwe Lean & Green award winnaars. Met hen erbij zijn er nu 74 Vlaamse bedrijven Lean & Green. Carglass Distribution, Covestro, HAVI Logistics, Jost Group division beverages (Vervoer Verbessem), Ninatrans en TDL Group mogen zich vanaf nu tot het select groepje Lean & Green Stars rekenen. De Lean & Green Star is de formele erkenning dat een bedrijf de 20% CO2-reductie doelstelling effectief heeft behaald of zelfs overschreden. Net als voor de Lean & Green award gebeurt de evaluatie van de Star dossiers door de VUB-MOBI.

Artsen Zonder Vakantie
Artsen Zonder Vakantie lijkt een vreemde eend in de bijt, maar de negatieve impact op het milieu van het transport van (verbruiks)materiaal en medicatie naar partnerziekenhuizen in Afrika was een doorn in hun oog. Deelname aan het Lean & Green programma hielp hen om dit structureel aan te pakken en te herzien. Directeur Inge Weber: “Medicatie en medisch materiaal wordt bijna volledig vanuit België naar de partnerziekenhuizen in Afrika getransporteerd. Door meer ter plekke aan te kopen sparen we heel wat transport uit. Daarnaast gaan we ook voor een ‘modal shift’ voor het resterend materiaal dat wel nog van hieruit wordt verstuurd: in plaats van luchtvracht kiezen we nu zoveel mogelijk voor maritiem transport. Dit duurt langer, maar de ecologische impact is veel lager.”

Dubbel besparen
De verschillende winnaars halen als grote troef van het VIL-programma aan dat ze door deelname eindelijk eens alle CO2-emmissie in kaart hebben gebracht. Een oefening die anders niet snel of niet gebeurt. Door hier een gedetailleerd zicht op te hebben is het gemakkelijker potentiële grote en kleine besparingen te benutten. De Star winnaars benadrukken dat de sleutel tot succes erin bestaat om alle afdelingen te mobiliseren. Stefan Wijns, General Manager bij Star winnaar TDL Group: “Het algemene aankoopbeleid (zuinige trekkers), aanwervingsbeleid (chauffeurs met privéwagen die niet te ver wonen), salesbeleid (intensieve klantensearch naar retourvrachten) en planningsbeleid (maximale beladingsgraad) werden zo hard aangepast dat het een cultuur geworden is binnen TDL Group. Het milieu is hierbij een grote ‘trigger’ maar de daarmee gepaard gaande kostbesparing, in een tijd waar de tarieven zo hard onder druk staan, is zeker welkom!”

Nieuwe groep
Meerdere bedrijven toonden de voorbije maanden interesse om ook Lean & Green te worden. Het VIL voorziet dit najaar de opstart van een nieuwe groep bedrijven. Ook VEA sleutelt aan het bijeenbrengen van een groep Lean & Green expediteurs in spe.

EINDE VAN HET PERSBERICHT

VIL Persbericht – 17/06/2016 – Vlaanderen weer meer Lean and Green

Contactinformatie

Anke D’Halleweyn
Communicatieverantwoordelijke
Tel: 03/229.05.07
E-mail: anke.dhalleweyn@vil.be

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

De Burburestraat 6-8, 2000 Antwerpen
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL