Juiste instelling van de windgeleider op de vrachtwagen

Bewegende voorwerpen ondervinden luchtweerstand en deze weerstand neemt kwadratisch toe met de snelheid. Een goede aerodynamica is dan ook belangrijk bij snelheden boven de 50 km per uur.

De frontale oppervlakte van een vrachtwagen bepaalt in belangrijke mate de luchtweerstand.  Het verkleinen van deze oppervlakte en een zo aerodynamisch mogelijke vorm van het voertuig kunnen de luchtweerstand beperken. Standaard worden vrachtwagens dan ook overwegend reeds uitgerust met een reeks aerodynamische aanpassingen waaronder hoekvinnen, aerodynamische zijspiegels, boegspoilers en dakwindgeleiders.

Dakwindgeleider

De windgeleider op het dak van de vrachtwagencabine heeft een grote invloed op het brandstofverbruik van een vrachtwagen. Dakwindgeleiders beperken het brandstofverbruik van zware vrachtwagens die overwegend op autosnelwegen rijden met gemiddeld 4 %.

Afstelling van dakwindgeleiders

De impact van de dakwindgeleider op het brandstofverbruik zal in belangrijke mate afhangen van de juiste instelling ervan. De hoogte van de meeste dakwindgeleiders is instelbaar. Uit observatie blijkt dat ongeveer een vierde van alle dakwindgeleiders van vrachtwagens op de Vlaamse autosnelwegen niet goed is afgesteld.

Overwegend staan foutief afgestelde dakwindgeleiders te laag en wordt de luchtstroom tegengehouden door een hogere oplegger of laadbak. Ook te hoog ingestelde windgeleiders verhogen het brandstofverbruik door het vergroten van het frontale oppervlak.

Goed afgestelde dakwindgeleiders dekken de hele voorkant van de oplegger of laadbak. Wanneer zonder oplegger wordt gereden staat de dakwindgeleider best zo laag mogelijk.

Type vrachtwagen: 44 ton trekker oplegger
Aantal km per jaar: 140.000 km
Verbruik per 100km: 35 liter diesel
Totaal verbruik per jaar: 49.000 liter diesel
Jaarlijkse brandstofbesparing door juist afgestelde dakwindgeleider: Min:     1715 liter diesel (3,5 %)
Max:    2205 liter diesel (4,5 %)
Gem.:  1960 liter diesel (4,0 %)
Moeilijkheidsgraad: Laag
Extra kosten: Beperkte extra loonkost voor het afstellen.

Bijkomende informatiebronnen

De website van het Platform for Aerodynamic Road Transport (PART) geeft uitgebreide informatie over de aerodynamica van vrachtwagens.
www.part20.eu

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL