3D printing voor de wisselstukkenlogistiek

Het VIL gaat samen met een groep van dertien bedrijven op zoek naar de opportuniteiten van 3D printing voor de logistiek van wisselstukken. Op het moment dat de 3D printer als productietechniek een succes blijkt, wordt het essentieel om de impact van 3D printing op de logistiek in te schatten en proactief hierop in te spelen.

status: Afgerond | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

Impact op de logistieke keten

3D printing is één van de belangrijkste technologische hypes van het moment. De lijst met mogelijkheden en nieuwe toepassingen groeit bijna dagelijks aan. Men verwacht dat de markt in 2020 verviervoudigd zal zijn tot 7,5 miljard dollar. Dit kan niet zonder gevolgen blijven voor de logistieke keten: lokale productie zorgt dat minder opslag vereist is, goederenstromen en distributiekanalen zullen wijzigen …

Focus op de wisselstukkenmarkt

Dit VIL-project legt de technologische mogelijkheden van 3D printing bloot en toetst die aan logistieke operaties, met focus op de wisselstukkenmarkt. Een rapport van McKinsey voorspelt dat, tegen het jaar 2025, 30 tot 50% van onderdelen en wisselstukken, geproduceerd zullen worden door 3D printers – met een kostbesparing van 40 tot 55% voor de uiteindelijke koper ten aanzien van niet 3D geprinte producten.

Aanpak

Het project start met een markt- en technologieanalyse om te achterhalen welke technologie het meest geschikt is voor welke producten. Nadien wordt de impact onderzocht op de verschillende logistieke processen, de infrastructuur en operaties en ook op toegevoegde waarde diensten zoals assemblage en voorraadbeheer. Het VIL stelt vervolgens een roadmap op voor de Vlaamse markt, inclusief business modellen en een kosten-baten analyse.

Anticiperen op booming business

De resultaten van het onderzoeksproject moet de logistieke sector, actief in de wisselstukkenmarkt maar ook daarbuiten, voorzien van het nodige inzicht en tools om de juiste strategische keuzes te kunnen maken over de integratie van 3D printing in hun operaties. Op het moment dat de 3D printer als productietechniek een succes blijkt, is het essentieel om de impact van de 3D printing op de sector te kunnen inschatten en een plan te hebben om op deze ontwikkeling in te spelen.

Resultaten

VIL leden kunnen het rapport downloaden via de Kennisbibliotheek, niet-leden kunnen het aankopen via de VIL webshop.

Praktisch

Opstart: maart 2014
Totale doorlooptijd: 11 maanden

Deelnemende bedrijven

Een groep van dertien verladers en logistieke dienstverleners springt mee op de kar: Atlas Copco, BASF, bpost, Carglass, DHL Global Mail, Eriks+Baudoin, Facil, GC Europe, H.Essers, SDV Belgium, Siemens, Van Hool en Volvo Group Logistics Services.

3D Overzicht-72dpiGebruikerscommissie 3D printing


Wenst u meer informatie over dit project?
Stuur een mail naar projecten@vil.be

Pers

Nieuws

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL