De uiterst krappe arbeidsmarkt is ook voelbaar bij logistieke arbeidskrachten. Medewerkers uit kansengroepen aantrekken kan voor bedrijven een manier zijn om hier verandering in te brengen. Al is de integratie van deze groepen in de bedrijfscultuur vaak een hele uitdaging. Met ‘Gamification in Logistics’ wil VIL deze mensen met behulp van serieuze speltechnieken en -principes op een laagdrempelige manier beter en sneller integreren op de werkvloer. Zestien bedrijven werken mee aan dit project.
Uit cijfers van de VDAB van midden 2022 blijkt dat vacatures voor magazijnmedewerker bovenaan staan aan de top 20 van openstaande vacatures in de logistiek. De focus van dit project zal dan ook voornamelijk liggen op de integratie en retentie van deze logistieke medewerkers. De inzet van kansengroepen in logistieke operaties is echter niet zo vanzelfsprekend. Het organiseren van opleidingen is voor anderstalige en/of laagopgeleide mensen niet evident en kost veel tijd van het eigen personeel.
Hulp van games en digitale media
Een goed uitgewerkte gamificationstrategie kan hier verandering in brengen. In dit VIL-project zullen bedrijven ontdekken hoe games, digitale media en verschillende leer- en beheerplatformen ingezet kunnen worden om medewerkers op een laagdrempelige manier op te leiden en mee te nemen in de bedrijfscultuur.
Serieus, maar niet saai
Met ‘serieuze games’ wordt bedoeld dat de het voornaamste doel niet plezier en ontspanning is, maar communiceren of opleiden. Maar dat wil niet zeggen dat deze games saai zijn. Uitdagingen en beloningen stimuleren de spelers om op een toegankelijke manier bij te leren en informatie te onthouden.
Gamification kan niet enkel helpen bij integratie op de werkvloer, maar kan ook het personeelstekort op langere termijn aanpakken door ervoor te zorgen dat medewerkers langer bij de werkgever blijven.
Medewerkers enthousiast aan boord houden
Deelnemend bedrijf IKEA gelooft alvast sterk in de voordelen van deze aanpak.
“Succesvolle en duurzame gamification kan medewerkers veranderen tot fans van opleidingen en deze opleidingen ook voor iedereen toegankelijk maken, niet alleen om deze medewerkers aan boord te krijgen maar ook enthousiast aan boord te houden. De basis moet dan ook een goed en gemakkelijk leerplatform zijn dat alles behalve saai overkomt”, aldus Pascal Dingens – projectdeelnemer en Teamleader Warehouse Logistics bij IKEA.
VIL zal in dit project minimaal twee modulaire games ontwikkelen waarmee bedrijven zelf een aantal opleidingen aan kunnen koppelen. Daarnaast zal er een stappenplan ontwikkeld worden voor de toepassing van gamificationstrategieën voor logistieke bedrijven.
Projectdeelnemers: ASAP Interim, Barry Callebaut, Carglass, Colruyt Group (Solucious), Coolblue, Deny Logistics, DSV Solutions, Easy Systems, Honda Motor Europe Logistics, IKEA Distribution Benelux Genk, Kraanbedrijf Buermans, Provincie Antwerpen, Scania Parts, VDAB, Vervoer en Opslag VPD, Vintra
Projectpartner: UCLL
Dit project wordt mee ondersteund door VLAIO.
Contact
Dirk Jocquet
Projectleider
dirk.jocquet@vil.be
GSM: +32 485 88 81 03
Stephanie Florizoone
Communicatieverantwoordelijke
stephanie.florizoone@vil.be
GSM: +32 494 34 01 63