AR-VR Training for Logistics

AR (Augmented Reality) & VR (Virtual Reality) zijn disruptieve technologieën die een hele transformatie op gang zetten in de manier waarop we morgen zullen communiceren en samenwerken. VIL heeft met dit project de mogelijkheden van deze technologie voor logistieke trainingen onderzocht.

status: Afgerond | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

Bij Augmented Reality wordt er informatie over de werkelijkheid heen gelegd, waardoor de grens tussen echt en virtueel vervaagt. Bij Virtual Reality wordt een virtuele werkelijkheid gecreëerd. Door je zintuigen te manipuleren lijkt het alsof je in een andere wereld bent, waarin je kunt rondkijken. Je hebt hiervoor een speciale bril nodig en apparatuur, zoals een afstandsbediening of handschoenen die de bewegingen van de handen registreren. 

AR en VR kunnen gebruikt worden om nieuwe medewerkers allerlei logistieke handelingen te laten uitoefenen in een virtuele omgeving.

Eén van de belangrijkste lessons learned uit het VIL project ‘Vision in Logistics’ is dat AR een sterke toegevoegde waarde heeft bij training en hieruit onrechtstreeks een positieve impact heeft op de kwaliteit (minder fouten) en leidt tot een betere performantie.

OPPORTUNITEITEN

Op economisch en maatschappelijk vlak situeert de meerwaarde zich in:

 • verhoging van de productiviteit, betrouwbaarheid, accuraatheid bij het uitvoeren van logistieke taken door het inzetten van AR – VR voor training
 • vermindering van risico’s (lees veiligheid) door training via VR en extra alerts en waarschuwingen via AR bij risicoprocessen
 • optimalisatie van processen door het tonen van aanpassingen via AR – VR
 • mogelijkheid om personen eenvoudig om te scholen tegen beperkte kosten en met beperkte infrastructuur
 • hulpmiddel bij het testen van soft skills bij aanwervingsprocedure
 • reductie van bewegingen doorheen het magazijn dankzij hulp op afstand

Resultaten

 • Via VR kan een training worden gegeven zonder dat er infrastructuur voor vrijgemaakt moet worden, of kunnen potentieel gevaarlijke situaties gesimuleerd worden.
 • Bij Augmented Reality wordt er een laag informatie over de werkelijkheid heen gelegd. Zo kan de trainee bijvoorbeeld ‘on the job’ door een echt magazijn wandelen en via smart glasses een digitaal instructiescherm of keuzemenu te zien krijgen.
 • De testtrainees zijn sterk overtuigd van de meerwaarde en waren zeer enthousiast over deze nieuwe manier van leren.
 • VIL voerde praktijktesten uit bij DHL Supply Chain, NIKE ELC en Scania Parts Logistics.
 • Omdat de testen door de coronacrisis slechts op beperkte schaal konden plaatsvinden, kan er niet eenduidig geconcludeerd worden dat AR- en VR-trainingen meer effectief zijn dat klassieke trainingen.
 • Uit de metingen en bevragingen blijkt wel dat de trainingen even efficiënt of tot zelfs zes keer efficiënter kunnen zijn dan een klassieke training. Een belangrijke extra troef is dat elke testpersoon ook de volledige training heeft doorlopen, .
 • Het omgaan met AR en VR kan een barrière vormen voor medewerkers die minder vertrouwd zijn met technologie. Het vraagt dan ook voldoende begeleiding bij de start en een periode van gewenning voor de trainee van start kan gaan. Ook moet er goed nagedacht worden of de taal of talen waarin de instructies worden meegedeeld.

Praktisch

Start: Januari 2019
Doorlooptijd: 21 maanden

Deelnemende bedrijven 

Negen bedrijven: Atlas Copco Airpower, DHL Supply Chain, Generix Group Benelux, Kuehne + Nagel, Lanxess, Nike, Randstad Group Belgium, Scania Parts Logistics en VDAB.

    

Meer weten?

Contacteer Luc Pleysier (luc.pleysier@vil.be)

PERS

10/12/2020 – VIL persbericht – Logistieke opleidingen met behulp van Virtual & Augmented Reality veel efficiënter dan klassieke trainingen

04/02/2019 – VIL persbericht – Logistieke taken leren in een virtuele wereld

Nieuws

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL