Vision in Logistics

De sterke opkomst van wearable technologieën, met in het bijzonder smart glasses, biedt opportuniteiten om bepaalde logistieke taken efficiënter en correcter uit te voeren, op een zeer gebruiksvriendelijke manier. Dit project wil het potentieel en de mogelijkheden van deze technologieën inzichtelijk maken en uittesten.

status: Afgerond | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

Innovatieve smart glasses

Met het project ‘Vision in Logistics’ wil VIL de Vlaamse logistieke sector kennis laten maken met de innovatieve smart glasses en augmented reality software. Welke systemen bestaan er vandaag? Hoe kunnen ze de productiviteit en efficiëntie verhogen van je logistieke operaties? Wat is de impact op de bestaande processen? Hoe in praktijk toepassen? Wat bieden ze meer dan de bestaande systemen als pick-to-light of voice picking? Het voor 80% door VIL gesubsidieerde project zal op een zeer praktische manier antwoord geven op al deze vragen.

Wat is het potentieel?

De hoofddoelstelling van het project is het inzichtelijk maken en uittesten van het potentieel en de mogelijkheden van smart glasses en augmented reality software in indoor en outdoor magazijnen en distributiecentra om de efficiëntie en ergonomie in logistieke operaties in Vlaanderen te verhogen en te verbeteren.

Opportuniteiten

  • Handenvrij picken, verpakken en verzenden.
  • Het aanbieden van de juiste en correcte informatie (verpakkingsinstructie, aandachtspunten voor ADR goederen, installatievoorschriften …) bij verschillende logistieke processen (picking, verzending, kwaliteitscontrole …).
  • Zeer gebruiksvriendelijke mogelijkheden om nieuwe medewerkers of interim personeel onmiddellijk in te zetten voor bepaalde logistieke activiteiten (picking activiteit, consolideren van goederen op pallets of in dozen …). Alle acties kunnen stap per stap real-time worden gevisualiseerd via de ‘slimme bril’.
  • Het begeleiden van chauffeurs op grote sites bij het aanmeldingsproces en de routing naar de correcte los- of laadplaats.
  • Ad-hoc wijzigingen, al dan niet locatie gebaseerd, real-time communiceren naar de operatoren op de werkvloer (bijvoorbeeld gevarengoed, defect machine …).

 

Resultaten

VIL leden kunnen het rapport downloaden via de Kennisbibliotheek, niet-leden kunnen het aankopen via de VIL webshop.

 

Praktisch

Opstart: oktober 2014
Totale doorlooptijd: 15 maanden

Deelnemende bedrijven

Negentien bedrijven, een mix van verladers en logistieke dienstverleners, willen weten wat smart glasses voor hun processen kunnen betekenen en nemen deel aan het project: Ahlers, Atlas Copco, Aveve, BASF, bpost, Danone, Eltra, Eurobrokers, Facil, JAVA, Kuehne + Nagel Logistics, Neovia Logistics, PostNL Pakketten, Retail Partners ColruytGroup, Scania, Tupperware, Van Moer Group, Volvo Group Logistics Services en Wim Bosman.

AhlersAtlas CopcoAveveBASFbpostDanoneELTRAEurobrokersFacilJAVAKuehne+NagelNeoviaPost_nlTupperwareVan MoerVolvo LogisticsWim Bosman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Wenst u meer informatie over dit project?
Stuur een mail naar projecten@vil.be

Pers

Nieuws

 

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL