Agenda: Waar is VIL aanwezig

Inspiratiedag: Duurzame logistiek, niet enkel haalbaar in (centrum)steden

Op 22 september organiseert het Netwerk Duurzame Mobiliteit de Inspiratiedag ‘Duurzame logistiek, niet enkel haalbaar in (centrum)steden’.
Kom tijdens deze sessie meer te weten over actuele Vlaamse initiatieven m.b.t. duurzame logistiek, met een focus op kleine steden en meer landelijke gemeenten.
Geert Verbelen, Projectleider bij VIL deelt de resultaten mee van het project ‘Rural Parcel Delivery’ waarbij VIL is op zoek gegaan naar efficiëntieverbetering bij de levering van pakketten in het buitengebied.
Schrijf u nu in!

Hydrogen@Smart Hub Vlaams-Brabant

Op 21 september organiseert Smart Hub Vlaams-Brabant ‘Hydrogen@Smart Hub Vlaams-Brabant’.
Filip Van Hulle, Projectleider bij VIL licht u graag het project ‘Stargate’ toe.

Stargate is een project van Brussels Airport waarin een consortium van 21 partners, waaronder VIL, samenwerken om de luchtvaart en luchthavens groener en duurzamer te maken.
Het project wil ook de mobiliteit op en rond luchthavens verbeteren en alternatieven voor de wagen stimuleren.

Voka Netwerking – Multimodale dag 2022

Congestie, chauffeurstekort en lange wachttijden op de haventerminals zetten de nu al disruptieve supply chains nog meer onder druk. Het wegvervoer is voor verladers en expediteurs nog vaak de eerste keuze. Maar moet dat per se? Er zijn immers heel wat winsten te boeken door te kiezen voor alternatieven van het wegvervoer. Wat die precies zijn kom je te weten op onze multimodale dag van 19 september. Peter Lagey, Manager Multimodaal.Vlaanderen adviseert bij alternatieven voor containervervoer.

Circulaire week 19-23 september

Het ‘Platform Grensland Menen-Wervik’ organiseert, samen met de deelnemende partners binnen ‘Grensland is Circulair’, als slotmanifestatie van het project de ‘Circulaire Week’.
Op dinsdag 20 september stelt Jan Merckx,  Projectleider bij VIL u het VIL-project ‘Plastics Recycling hub’ voor. In dit project willen VIL en VITO samen met de logistieke, de recyclage- en de chemiesector belangrijke stappen zetten in de ontwikkeling van Vlaanderen als kunststofrecyclage hub voor Europa.

Alternatieve brandstoffen

Duurzaam transport: van brandstofefficiëntie naar zero-emissie
Nieuwe regelgeving en Europese Fit for 55-plannen maken van klimaatactie een topprioriteit voor de transportsector.

ING nodigt u gratis uit om samen met ondernemers, experten en pioniers de toekomst van de transportsector in kaart te brengen.
De studie werd onder leiding van VIL en in samenwerking met Hogeschool Thomas More en LIW uitgevoerd in opdracht van ING.

Netwerkevent ‘Green Deal Anders Verpakt’

Op 9 juni organiseert VIL, samen met ‘Green Deal Anders’ Verpakt een netwerkevent voor partijen die al besloten hebben om deel te nemen via een pilootproject en voor bedrijven die nog meer informatie daarover willen inwinnen alvorens deel te nemen. 

Het wordt een mix van korte presentaties en gesprekken die de deelnemers op voorhand kunnen vastleggen via Conversation Starter (een matchmaking platform).

Flanders AI Forum 2022

Ontdek op dinsdag 7 juni wat Vlaanderen te bieden heeft op het vlak van datagebruik en Artificiële Intelligentie . Op één dag en één locatie komen Vlaamse ondernemers samen met digitale experten uit de bedrijfs-, onderzoeks- en onderwijswereld.

Webinar ‘Pakjeseconomie’

Zijn pakjesbezorgers moderne slaven of blijft de e-commerce en de daaraan verbonden pakjeseconomie een model voor de toekomst? Over die vraag buigen we ons samen met Roel Gevaers, professor transporteconomie en e-commerce aan de Universiteit Antwerpen en docent aan de Antwerp Management School. Hij neemt ons mee in de geschiedenis van de pakketbezorging in Vlaanderen en legt vanuit die historiek het huidige economische model achter de bezorgdiensten bloot. In zijn betoog legt Gevaers ook de link met de e-commercebedrijven en, niet te vergeten, met de rol van de consument.

VIL projectleider Geert Verbelen vertelt ons over innovatieve projecten binnen de pakketbezorging en hoe de sector zelf kijkt naar de manier waarop ze vandaag werkt.

Thematisch event ‘Waarborgsystemen en logistieke retourmodellen’

Welke opties bestaan er bij het introduceren van herbruikbare verpakkingen? Hoe ga je om met de onzekerheid rond recuperatie van verpakkingen? Welke waarborg moet ik vragen voor mijn verpakkingen? En moet ik wel een waarborg vragen? Zijn er grote verschillen tussen de logistieke modellen?
Op 25 april gaan we dieper in op deze en andere vragen met een aantal gastsprekers en in break-out groepen.

BeCommerce Market Monitor 2022

Ontdek het jaaroverzicht van de 🇧🇪 consumentenmarkt tijdens de “BeCommerce Market Monitor” webinar! Deze speciale editie brengt u up-to-date over de trends en facts & figures van 2021, verspreid over twintig gevestigde marktsegmenten.
VIL projectleider Geert Verbelen zal er het project Green Last Mile toelichten.

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL