Complexe ATMP-geneesmiddelen vragen aangepaste en op maat gemaakte logistieke dienstverlening

Geavanceerde therapieën, zoals cel- en gentherapie en geneesmiddelen op basis van weefsel manipulatie, vereisen een gestroomlijnde logistiek. Deze gepersonaliseerde zendingen zijn complexer dan andere farmaceutische producten, door de specifieke eisen qua temperatuur en traceerbaarheid. VIL stelde in het project ATMP Logistics, samen met tweeëntwintig bedrijven, praktische richtlijnen op die zowel farmaceutische ontwikkelaars als logistieke dienstverleners ondersteunt in het ontwerpen en optimaliseren van dit proces.

ATMP-geneesmiddelen, dat staat voor Advanced Therapy Medicinal Products, zijn patiënt specifiek en extra gevoelig op vlak van temperatuur en houdbaarheid. Het project wijst uit dat ATMP om gespecialiseerde supply chains vraagt, die zowel schaalbaar als flexibel moeten kunnen inspelen op ATMP-gerelateerde uitdagingen. Het is bijzonder belangrijk om de logistieke keten hiervoor tot in de puntjes op te zetten.

Kleine, onregelmatige zendingen

De huidige logistieke ketens zijn gefocust op gekende farmaceutische producten die regelmatig en in grote volumes worden getransporteerd. Helemaal het tegenovergestelde van wat er nodig is voor ATMP. Hier gaat het voornamelijk om onregelmatige zendingen, met lage volumes die door kleine biotech bedrijven of academici verzonden worden.

Hoe een ATMP te transporteren

ATMP is relatief nieuw, maar in volle ontwikkeling. Om de verwachte groei van dit soort therapieën aan te kunnen, heeft VIL praktische richtlijnen opgesteld.

Zo raadt VIL aan om supply chain experts in de vroege fase van ontwikkeling te betrekken. Op die manier kan er meteen rekening gehouden worden met belangrijke ATMP gerelateerde aandachtspunten zoals temperatuur en tijdgevoeligheid. Realtime en complete supply chain visibiliteit is een noodzaak. Daarnaast moet iedereen die betrokken is bij de logistiek voldoende opgeleid zijn zodat correct met de producten kan worden omgegaan.

ATMP-label

VIL pleit verder ook voor het ontwikkelen van een specifiek ATMP-label. Dit label moet, zonder ‘voorkennis’, duidelijk maken dat belangrijke en gevoelige producten behandeld en getransporteerd worden.

Tijdens dit project werd het ATMP Excellence Center opgericht dat de kennis over ATMP supply chains verder zal uitdiepen en uitdragen naar de sector.

“Het ATMP Logistics-project was voor OCASA een enorme meerwaarde om bij betrokken te kunnen zijn. ATMP is een hot topic, nog vrij nieuw en uitdagend. En er is nog werk aan de winkel. Dit project gaf OCASA de mogelijkheid om te kunnen netwerken met zowel de biotech industrie, andere logistieke partijen, als met overheden. Diverse topics werden aangeraakt: potentiële ATMP supply solutions, developers challenges en wetgeving. Het werd tijdens het project duidelijk dat de logistieke processen nog niet duidelijk in kaart zijn gebracht: verpakking en opslag, temperatuurcontrole, nationale en internationale uitdagingen. Wij zien alvast uit naar een vervolg en kijken de toekomst positief tegemoet”, aldus Mia Van Beneden, Customer Success Executive, OCASA.

Projectdeelnemers: Air Liquide Medical, Anicells, Bluecrux, Brussels Airport Company, Cargo Velo, Etheclo, eTheRNA immunotherapies, Emball’iso, Exam Packaging, ExoZelle, Fat-Stem Laboratories, Livlina, Marken, Movianto Belgium, Novartis Pharma, OCASA, POM Limburg, PostNL Pharma&Care, ReGenesys, Topa Packaging, Urbike, UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen).


Dit project werd mee gefinancierd door VLAIO.


Contact

Dirk De Vylder
Projectleider
dirk.devylder@vil.be   
GSM: +32 479 04 71 81

Stephanie Florizoone
Communicatieverantwoordelijke
stephanie.florizoone@vil.be
GSM: +32 494 34 01 63

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL