Data: geen goud zonder inzicht

Bedrijven in de logistieke keten beschikken over een grote hoeveelheid data, maar worstelen ermee om deze data op een efficiënte manier te verzamelen en te gebruiken bij het maken van analyses en beslissingen. Om daar verandering in te brengen start VIL samen met 18 bedrijven het project BILOG. “Gedaan met buikgevoel volgen, data moet met één druk op de knop overzichtelijk worden”, aldus VIL projectleider Stef Claes.

Business Intelligence, ofwel het geautomatiseerd verzamelen van gegevens om beslissingen te ondersteunen is bij veel bedrijven een zwakke plek. Dit blijkt ook uit voorgaande VIL-projecten, waarbij veel data nodig is om tot de nodige inzichten te komen. De meeste bedrijven beschikken wel over deze data, maar kunnen ze niet op een efficiënte manier oproepen en gebruiken. Nochtans is het waardevolle informatie die ze goed kunnen gebruiken voor het nemen van strategische beslissingen, bij rapporteringen en voor prijsberekeningen.

Automatiseren van analyses

“Bedrijven gaan nog te vaak uit van hun ‘buikgevoel’ om financiële of operationele evaluaties te maken en belangrijke beslissingen te nemen. Doordat ze een beperkt zicht hebben op de nodige data, worden analyses nog te weinig geautomatiseerd uitgevoerd”, aldus Claes.
Ook wordt het rapporteren van duurzaamheid steeds belangrijker. De nieuwe CSRD-richtlijn, die recent werd goedgekeurd door Europa, verplicht zo’n 50.000 grote bedrijven jaarlijks hun duurzaamheidsinspanningen te publiceren. Dit heeft impact op kleinere logistieke dienstverleners, die een onderdeel zijn van de supply chain van een bedrijf dat verplicht dient te rapporteren. Reden te meer om efficiënter met data om te gaan.

In dit project zal VIL nagaan welke data nodig is en welke beschikbaar, in welke systemen. Daarna zal een generiek model ontwikkeld worden om belangrijke BI-tools te kunnen implementeren.

“Een hoop verborgen schatten”

Eén van de achttien deelnemers is Tailormade Logistics: “Als data het nieuwe goud is, dan bevatten onze bedrijfssystemen een hoop verborgen schatten: inzichten die ons kunnen helpen efficiënter te werken, betere beslissingen te nemen, etc. Met dit project kunnen we deze waardevolle data toegankelijker maken. Zo geven we een bredere groep medewerkers beter inzicht in de performantie van onze logistieke operaties”, aldus Marten Van Keer, IT Manager bij Tailormade Logistics.
Projectdeelnemers: Famiflora – FamiTrans, TLCC, Haesaerts Intermodal, Multimodal Transports & Logistics (MTL), Transics International, Seabird, Van De Velde, VPD, BOMA, Opslag en Distributie Ter Haeghe NV (ODHT), Qargo, BDO Advisory BV, Nolmans Retail Support (Toychamp), Bmatix, DataSense, Vintra, Tailormade Logistics (TML) en IVBO.

Projectpartner: UHasselt

Dit project wordt mee ondersteund door VLAIO.Contact

Stef Claes
Projectleider
stef.claes@vil.be
GSM: +32 477 38 88 86

Stephanie Florizoone
Communicatieverantwoordelijke
stephanie.florizoone@vil.be
GSM: +32 494 34 01 63

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

De Burburestraat 6-8, 2000 Antwerpen
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL