Groot potentieel voor duurzame en goedkopere stroom bij logistieke bedrijven

In het project ‘Logigrid’, dat vandaag wordt voorgesteld in Lamot Mechelen, lichten VIL en Flux50 samen toe hoe bedrijven in de logistieke sector zich niet alleen kunnen voorbereiden op de energietransitie, maar er ook winst uit halen.  De inzetbaarheid van marktklare technologieën op zes verschillende bedrijventerreinen werd in kaart gebracht. Daarnaast werd de mogelijkheid tot energiesamenwerkingen met buurtbedrijven nagegaan. Het einddoel is het energieverbruik van de bedrijven te rationaliseren en hun energiefactuur te verlagen. 

Energie is vandaag een brandend topic. Groene en duurzame elektriciteitsproductie is één van de bouwstenen van de energietransitie. Logistieke bedrijven bieden met hun grote dakoppervlaktes en specifieke ligging heel wat opportuniteiten voor de productie van groene stroom. Een potentieel dat nog vaak onderbenut blijft.

Lokale Energie Gemeenschappen
Het initiële doel van het Logigrid-project was de toepassing van Lokale Energie Gemeenschappen in logistieke bedrijvenzones te onderzoeken. Al snel werd duidelijk dat de nieuwe regelgeving op dat vlak voor het gros van de logistieke spelers niet de mogelijkheden biedt waarop men in de sector had gehoopt. Toch ontbreekt het niet aan mogelijkheden. Een veelvoud aan initiatieven bij Vlaamse bedrijven toont aan dat de Lokale Energie Gemeenschap geen doel op zich hoeft te zijn en dat ook binnen het bestaande wetgevende kader belangrijke stappen gezet kunnen worden.

Meten is weten
Een grondige efficiëntieoefening in het eigen bedrijf kan al veel opleveren. Investeringen in energiemanagement, -productie en eventueel -opslag op het eigen terrein lonen. Het rendement is sterk afhankelijk van het energieprofiel van het bedrijf. Meten is weten en leidt tot cijfermatig onderbouwde investeringen.

Dit blijkt uit de concrete berekeningen die in het Logigrid-project bij bedrijven werden uitgevoerd. Zo bevestigt Stefaan Verhelst, managing director bij Luiknatie, het streven naar CO2-neutraliteit: “Door het creëren van een directe verbinding tussen de afdelingen Coldstore en Storage zal meer dan 82% van de elektriciteitsvraag van Storage worden ingevuld met lokaal opgewekte groene stroom. Dit project was voor mij een eye-opener.”

Energie delen met partners en buren is wel degelijk mogelijk en zinvol. De rentabiliteit hangt  af van de lokale omstandigheden die bepalend zijn voor de investeringen en werkingskosten binnen de samenwerking.

Think big, start small

Rekening houdend met het regelgevend kader en met de economische realiteit van de energiemarkt is een langetermijnvisie van belang. ‘Think big, start small’ is daarbij een zinvolle houding. Bedrijven kunnen stap voor stap de energietransitie aangaan en zich laten begeleiden. Energie- en investeringskosten evolueren namelijk snel. Zelf investeren is niet altijd nodig. Tal van bedrijven bieden oplossingen aan met allerhande huur- en serviceformules.

In het Logigrid-project werden aanbieders en eindgebruikers samengebracht om inzichten te delen in de huidige en toekomstige mogelijkheden. Deze inzichten werden in de brochure ‘Duurzame stroom in uw onderneming’ gebundeld tot 14 praktische en slimme energieoplossingen voor bedrijven en is weldra verkrijgbaar via de VIL-website.

Projectdeelnemers: ADPO, Aertssen, Agrityre, Bewel, Colruyt Group, Condugo, CSP Zeebrugge Terminal, Engie, Fluvius, Gosselin Group, Group Depré, Luiknatie Coldstore, Manna, Mathieu Gijbels, Metalon, MLSO, POM Antwerpen, Quares, Remofrit, Snowball, Tabaknatie, Veldeman Group, Wind aan de Stroom en Wijngaardnatie.

Dit project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL