Onze maatschappij moet de transitie maken naar hernieuwbare energie. Die transitie houdt een elektrificatie van de energiesector in. Door zelf groene stroom te produceren kunnen bedrijven proberen om hun afhankelijkheid van de energiemarkt te beperken.
Voor individuele bedrijven is het echter moeilijk om vraag en productie voldoende op elkaar af te stemmen of om zelf te zorgen voor lokale opslag van de geproduceerde elektriciteit. Logistieke bedrijven hebben nochtans onderbenutte mogelijkheden wat betreft lokale productie en opslag. Ze hebben vaak grote dakoppervlakken, geschikt voor installatie van zonnepanelen, en meestal zijn ze ook op enige afstand van woonkernen gelegen wat ze in principe geschikt maakt voor installatie van windmolens.
Bovendien hebben ze een specifiek vraagpatroon en specifieke mogelijkheden voor energiebuffering in frigoruimten en batterijen voor (interne) transportmiddelen.
De verwachte elektrificatie van voertuigen voor (goederen)transport zal de mogelijkheden voor energieopslag binnen logistieke bedrijven nog gevoelig doen toenemen. Samenwerking met omliggende bedrijven in een Local Energy Community, waarbij productie- en opslagcapaciteit wordt gedeeld en het verbruik op elkaar wordt afgestemd kan het rendement sterk verbeteren.