Crowd Logistics: leveringen door particulieren?

Het kwam meermaals aan bod tijdens de VIL Summit in oktober vorig jaar: peer-to-peer, netwerken, de deeleconomie … kunnen wel eens een en ander op zijn kop zetten in de logistieke sector. Een voorbereid mens telt voor twee en dat geldt zeker ook voor bedrijven. Daarom start het VIL nog dit voorjaar het project Crowd Logistics op.

Bij Crowd Logistics worden particulieren of semi-professionelen ingezet voor het transport van goederen. Via welke business modellen kan dit gebeuren, wat zijn de wettelijke implicaties, hoe integreren in de bedrijfslogistiek, wat is de meerwaarde hiervan, zowel voor de logistieke spelers als voor onze maatschappij?

Dat dit geen voorbarige science fiction gedachten zijn toont onder andere het platform MyWays van DHL aan. Klanten bepalen zelf met de applicatie waar en wanneer ze hun pakket willen laten leveren. Gebruikers die een centje willen bijverdienen, kunnen zich opgeven om pakketten rond te brengen, en zo de plaats van een koerier in te nemen. Het project werd uitvoering getest en positief bevonden in Zweden.

Meer informatie over het VIL-project Crowd Logistics

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
VIL