Resultaten ‘Ladingzekering bij multi-stops’ voorgesteld

De resultaten van het project ‘Ladingzekering bij multi-stops’ zijn voorgesteld op het slotevent. Daar waar het reeds een uitdaging is voor vracht die bestaat uit volle homogene pallets bestemd voor één afleveradres, is er nauwelijks iets bekend over de beveiliging van gemengde ladingen op multi-stop trajecten. Er was bijgevolg dringend nood aan bijkomend en praktijkgericht onderzoek.

Het VIL ontwikkelde binnen het project, samen met KU Leuven, een algoritme om vrachtwagens die meerdere leveradressen aandoen correct te laden. Het algoritme, dat vertrekt vanuit de te vervoeren pallets en hun afmetingen en gewicht, berekent het optimum tussen de losvolgorde van de goederen (routebepaling), de ladingzekering, de maximale asbelasting en de operationele toepasbaarheid en kostenefficiëntie.

Vaststelling: Uit testen bleek dat veel lading veilig is, maar toch niet conform de Europese Richtlijnen. Bij controle mogen vervoerders zich dus aan een boete verwachten. Maar ook omgekeerd. In sommige testen bleek de lading aan het schuiven te gaan terwijl ze wel strookten met de wetgeving. Wat veilig is volgens het algoritme, en praktijktesten, was regelmatig niet in overeenstemming met de Europese richtlijnen. Vaak moet om in orde te zijn met de wetgeving extra worden gezekerd, wat een extra kost betekent…

Het project Ladingzekering bij multi-stops ging van start in februari vorig jaar. Veertien bedrijven, een mix van kleine en grote verladers en logistieke dienstverleners, namen deel: Bekaert, Bpost, Coca-Cola, Colruyt, DHL Express, Ideal Stelrad Group, Kuehne+Nagel, Lanxess, Speed-Colli, Trans Europe Express, Transport Van de Poel, Van Marcke Logistics, VPK Packaging en Wim Bosman. Het project werd uitgevoerd in samenwerking met KU Leuven.

Leden kunnen het rapport ‘’Ladingzekering bij multi-stops’ downloaden uit de VIL bibliotheek. Niet-leden kunnen het aankopen via de VIL webshop.

Slotevent Ladingzekering 2

Slotevent Ladingzekering

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL