Smart Vision

Met het Smart Vision-project wil VIL de Vlaamse logistieke sector praktische ervaring laten opdoen met de nieuwe generatie vision technologie en toepassingssoftware. Hoe kunnen ze de productiviteit en efficiëntie verhogen van de logistieke operaties? Hoe kunnen ze in de praktijk een meerwaarde creëren, ook bij KMO bedrijven? 

 

status: In uitvoering | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

Draagbare minicomputers met ingebouwde camera’s worden slimme verlengstukken van het menselijk lichaam in de vorm van tablets, smartphones en smart glasses. Smart glasses worden vandaag slechts beperkt ingezet in de logistiek, hoewel de nieuwe generatie opportuniteiten biedt om logistieke taken efficiënter en correcter uit te voeren op een zeer gebruiksvriendelijke manier. Ze zijn performanter, robuuster én goedkoper: geen duur maatwerk meer maar een eenvoudige webapplicatie om snel eigen scenario’s en flows te configureren, of API’s voor de integratie met WMS of andere bestaande applicaties. Slimme vaste camera’s zijn eveneens inzetbaar voor verschillende logistieke taken zoals o.a. kwaliteitscontrole, tellen, identificatie, locatie,… Ook andere toepassingen komen in beeld, zoals remote support van technici. Bij inspecties en controles, onderhoud van materieel, opleiding en opvolging van nieuwe medewerkers of interventies door leidinggevenden op afstand kunnen ze interessante opportuniteiten bieden.

Doel

Het versnellen van de introductie van de nieuwste Smart Vision-technologie in het logistieke ecosysteem. Zo kunnen bedrijven de productiviteit en kwaliteit van hun logistieke operaties verhogen en zo hun kosten te doen dalen en zich wapenen in een alsmaar krappere arbeidsmarkt.

Concrete activiteiten

  • State of the art van vision technologie en relevante toepassingen in andere sectoren in kaart brengen
  • Applicatie vereisten in kaart brengen van drie geselecteerde use cases
  • Uitwerken van de use cases voor het opzetten van POC’s en demonstrator
  • Inzicht brengen in huidige en potentieel nieuwe toepassingen in de logistiek
  • Bepalen onder welke voorwaarden de oplossingen in de verschillende toepassingen operationeel en economisch haalbaar zijn
  • Bedrijven inzicht bieden in de mogelijkheden door het opzetten van een stappenplan en ROI-tool
  • Uitvoeren en valideren van minimum twee POC’s
  • Opzetten van één demonstrator bij Log!ville

 

Praktisch

Start: september 2022
Einde: juli 2024

Deelnemende bedrijven

Veertien bedrijven: Atlas Copco, Barry Callebaut, bpost, Colruyt Group, Gates Distribution, Globis, Greenyard, Hairco, Iristick, Komono, Pit&Pit, Scania Parts Logistics, Screenit en Vistalink.

 

Projectpartner

 

 

 

Meer weten?

Contacteer Luc Pleysier (luc.pleysier@vil.be)

 

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL