Self-service in Logistics

Het ontvangen van mensen en goederen is bij bedrijven een grotendeels manueel en tijdrovend proces.
Met het project Self-service in Logistics wil VIL het hele ontvangstproces efficiënter laten verlopen door middel van automatisatie.

status: Afgerond | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

In de logistiek is een gestroomlijnd proces van A tot Z de sleutel tot succes. Het ontvangen van externen bij bedrijven is in de meeste gevallen nog een manueel en tijdsintensief proces dat resulteert in vertragingen, fouten door miscommunicatie, schade, ongevallen,… en uiteindelijk tot een aanzienlijke stijging van kosten. Ontvangstruimtes zijn daarnaast vaak ook niet voorzien op de COVID-19 social distancing regels. 

Doelstelling

Binnen het project zal VIL het hele proces van receptie (toegangscontrole, follow-up, yard management,…) bij de deelnemende bedrijven in kaart brengen. De doelstelling is het omzetten van het manuele aspect naar een semi- of volautomatisch geheel. Door self-service te introduceren in logistiek zal men tot een efficiënter en veiliger yard management komen door o.a. technologische ondersteuning.  De focus van ‘Self-service In Logistics’ ligt op de technologische kant en niet de procesmatige kant van de receptie van mensen en goederen.

Resultaten

VIL voerde binnen dit project een marktstudie uit naar de state-of-the-art technologieën die de ontvangst van personen, goederen en parcels volledig kunnen automatiseren.

De systemen kunnen opgedeeld worden in vijf types:

  1. Tijdslotboeking omvat software waarmee transporteurs vooraf het tijdslot kunnen reserveren waarbinnen zij zullen arriveren bij het magazijn.
  2. Yard managementsysteem bestaat uit zowel software als hardware. De hardware bestaat meestal uit een selfservice aanmeldkiosk. Deze oplossing verzamelt en combineert zo veel mogelijk data digitaal en elimineert zo manueel werk waardoor het receptieproces efficiënter verloopt.
  3. Het tijdslotboekingssysteem en het yard managementsysteem zijn complementair op vlak van de problemen die ze oplossen. Een combinatie van beide systemen zal dus de grootste winst opleveren.
  4. Visitor management is de enige technologie-categorie specifiek voor de bezoekersstroom. Deze categorie is te vergelijken met een ‘yard managementsysteem voor bezoekers’. Het systeem maakt ook gebruik van selfservice kiosken waarop de bezoekers zich kunnen aanmelden.
  5. Voor de parcel stroom is de parcel locker de enige oplossing. De bekendste lockers zijn de Cubee’s van Bpost die al op heel wat publieke plaatsen staan. Maar ook voor bedrijven zijn er specifieke oplossingen.

Resultaten (vervolg)

Er werden succesvolle business cases, met daaraan gekoppeld twee Proof of Concepts uitgewerkt bij zowel Scania Parts Logistics als UNILIN. De uitwerking van de business cases en de bijbehorende Proof of Concepts tonen aan dat automatisering van deze manuele en verouderde processen wel degelijk financieel aantrekkelijk is. Zelfs minimale ingrepen leiden al tot een grote tijdsbesparing die de efficiëntie flink verhoogt. Met een positieve return on investment na amper 5,6 maanden worden excuses niet langer aanvaard.

Met dit project, rapport en de ontwikkelde ROI-tool reikt VIL de handvaten aan om de doorgedreven denkoefening te maken rond de toegevoegde waarde van bepaalde vormen van automatisering.

VIL leden kunnen het rapport downloaden via de Kennisbibliotheek, niet-leden kunnen het aankopen via de VIL webshop.

   

Praktisch 

Start: februari 2021
Doorlooptijd: 24 maanden

Deelnemende bedrijven

Negen bedrijven: Ciblex Belgium, Decathlon, Generix Group, iOnLogistics, Nike, Renewi, Scania Parts Logistics, Sprint Transport en UNILIN.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wenst u meer informatie over dit project?
Stuur een mail naar projecten@vil.be

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL