Safe Warehouse
Met het project Safe Warehouse wil VIL de veiligheid van medewerkers op logistieke sites verhogen door te onderzoeken welke bestaande of nieuwe technologische oplossingen een antwoord kunnen bieden op de meest voorkomende veiligheidsrisico’s. Het inzetten op nieuwe technologieën moet er ook voor zorgen dat zowel het bedrijf als de sector aantrekkelijker worden als potentiële werkgever.
status: Afgerond |
thema:
Digitale Transformatie |
type:
Regionaal
Door de nood aan snelheid in de logistieke sector en de vele fysieke handelingen in combinatie met het hanteren van equipment, is het vaak een uitdaging om een veilige werkomgeving te creëren. In nationale veiligheidsstatistieken
(bron www.fedris.be/) springen zowel de hoge frequentiegraad van ongevallen als het uitblijven van een dalende trend binnen de logistiek in het oog. Een dergelijke dalende trend in frequentiegraad is bij enkele andere ‘gevaarlijke’ sectoren zoals o.a. de bouwsector wel zichtbaar.
Binnen dit project zullen de veiligheidsrisico’s en arbeidsongevallen bij de deelnemende bedrijven in kaart worden gebracht. Dit om een beter inzicht te verwerven in de specifieke veiligheidsrisico’s en noden van de sector.
Parallel hiermee zal enerzijds worden nagegaan welke technologieën er vandaag reeds op de markt zijn die in andere sectoren wel al voor veiligheidsdoeleinden worden ingezet, maar die binnen de logistiek nog niet ingeburgerd zijn.
Anderzijds zal er ook gekeken worden naar welke ongeval preventiesystemen en beloningssystemen vandaag wel al in de logistieke sector worden ingezet alsook welke state-of-the-art oplossingen bij technologie providers, onderzoeksinstellingen en universiteiten in de pijplijn zitten en in de nabije toekomst ingezet kunnen worden. Hierbij zal rekening gehouden worden met GDPR en privacy.
Doelstelling
Dit project beoogt het verhogen van de veiligheid op logistieke sites door de toepassing van nieuwe technologische oplossingen.

Resultaten
VIL voerde binnen dit project een marktstudie uit naar de state-of-the-art technologieën die de veiligheid in de magazijn door middel van technologische oplossingen kunnen verhogen.
De geïdentificeerde technologische oplossingen zijn opgedeeld in 9 categorieën:
Automatisatie, bewustwording, botspreventie, flow management, handling ondersteuning, dynamische signalisatie, wearables, personendetectie en snelheidsreductie. Hoewel de meeste ongevallen gebeuren met heftrucks en ander rollend materieel, is het palet voorgestelde oplossingen dus breder.
Alle oplossingen werden verzameld in een online app. Deze Safe Warehouse-app is een online toolkit waarmee ondernemingen een duidelijk en actueel inzicht krijgen van al deze oplossingen. De toolkit is te vinden via https://safe-warehouse.vil.be/.
Daarnaast voerde VIL testen uit met meerdere systemen en bij meerdere deelnemers. In alle uitgevoerde testen bleek dat operatoren een verhoogd gevoel van veiligheid ervaarden wanneer men gebruik kon maken van technologische hulpmiddelen, gaande van een wearable, een toevoeging op de vorkheftruck of als vaste opstelling in het magazijn. Vooral bij de testen met AI-camera’s de vorkheftruck gaven gebruikers aan geholpen te zijn bij het vermijden van ongevallen.
Praktisch
Start: februari 2021
Totale doorlooptijd: 23 maanden
Deelnemende bedrijven
12 bedrijven: Atlas Copco Airpower, Barry Callebaut, Delhaize Belgium, Gheys Logistics (BLC), H.Essers, Eutraco, Logflow, Lopos, Mainfreight Logistics Services Belgium, Molenbergnatie, Motrac Linde en Visual Safety.





Projectpartner

Meer weten?
Contacteer Gunther Storme (gunther.storme@vil.be)