PILL

Het cSBO-project PILL (Physical Internet Living Lab), dat VIL uitwerkt in samenwerking met partners imec en MOBI VUB, focust op het efficiënt, veerkrachtig en duurzaam organiseren van logistieke processen, door middel van het Fysieke Internet (PI). In PILL zal een prototype worden gebouwd van het IT systeem waarmee een haven in de toekomst deel kan uitmaken van het Physical Internet.
 

status: In uitvoering | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

Physical Internet  is een heel innovatief concept om logistieke processen anders te organiseren. Via PI kan vrachtvervoer van start tot bestemming zo optimaal mogelijk georganiseerd worden. Dit maakt synchromodaal transport mogelijk.

Synchromodaal transport is een vorm van multimodaal transport waarbij het niet uitmaakt welke vervoermiddelen worden gebruikt, zolang de lading maar op het afgesproken tijdstip aankomt op de plek van bestemming. Logistieke ketens worden daardoor efficiënter en meer duurzaam.

PILL is een cSBO-project dat erop gericht is om zowel een bijdrage te leveren aan de academische wereld als aan de toegepaste kennis. Om die reden wordt er ook gewerkt met Living Lab-testbedden, want daarvan is bewezen dat dit de meest geschikte methode is om een evenwicht te houden tussen praktijkgericht en academisch gefundeerd onderzoek.

Het hoofddoel van PILL is om de state-of-the art middelen van het Fysieke Internet (kennis, hardware en software) te benutten in één of meerdere pilootprojecten in Vlaanderen. Die pilootprojecten zullen eerst focussen op maritieme logistieke processen binnen Vlaamse havens.

VIL werkt dit project uit met:

Praktisch

Start: januari 2021
Totale doorlooptijd: 36 maanden

Projectdeelnemers

23 deelnemers: AirCargoBelgium, ALICE, Delcatrans, De Vlaamse Waterweg, Dockflow, DP World, Federal Public Service Finance, GS1, Lanark, Lineas, Microsoft, MOW, NxtPort, Port of Antwerp-Bruges, Procter&Gamble, POM West-Vlaanderen, PSA, Rombit, Sensolus, The Beacon, Tri-Vizor en Ubidata.

   


Meer weten?

Contacteer Geert Verbelen (geert.verbelen@vil.be).

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL