Korte Keten Logistiek

Dit project wil korte keten activiteiten van land- en tuinbouwbedrijven opschalen door het optimaliseren en professionaliseren van de logistiek. Logistieke optimalisatie creëert toegang tot nieuwe markten en moet leiden tot kostenverlaging en kwaliteitsgroei.

status: In uitvoering | thema: Groene Supply Chains | type: Regionaal

De korte keten wordt gekenmerkt door een duidelijk lokaal karakter waarbij er een zeer korte verbinding bestaat tussen de boer en de consument, bv. in de vorm van een boerderijwinkel, hoeve-automaat, etc.

VIL zal in dit project logistieke concepten voor de korte keten ontwikkelen die opschaling, geografische uitbreiding, samenwerking en efficiëntiewinst mogelijk maken.

Er zal een ICT-systeem ontworpen worden om deze opschaling logistiek te ondersteunen. 

 

 

 

 

Concrete activiteiten

  • Logistieke concepten voor de korte keten in Vlaanderen ontwikkelen die opschaling, geografische uitbreiding, samenwerking, professionalisering en efficiëntiewinsten mogelijk maken.
  • Standaarden en afspraken op Vlaams niveau ontwikkelen om de opschaling en professionalisering te faciliteren.
  • Mapping van samenwerkingsmogelijkheden tussen de bestaande korte keteninitiatieven in Vlaanderen als basis voor groeiende samenwerking tussen bedrijven.
  • Een logistieke beslissingsmatrix en bijhorend rekenmodel ontwikkelen voor producenten gericht op elk van de verschillende types van B2B en B2C eindklanten die de korte keten bedrijven zal helpen bij het ontwikkelen van een strategie en het uitrekenen van hun eigen business case voor de opstart of opschaling van korte keten activiteiten.
  • De korte keten bedrijven helpen door het formuleren van aanbevelingen over hoe de producent een typische korte keten klantenrelatie en productkennis kan behouden in een professionelere logistieke omgeving en binnen een geografisch groter bereik.
  • Uitwerken en uitvoeren van 2 à 3 pilootprojecten waarbinnen de drie voornaamste logistieke aspecten van het project in de praktijk worden getest: e-commerce, stadslogistiek en samenwerking tussen bedrijven.
  • Ontwerpen van het benodigde ICT-systeem nodig om de opschaling en professionalisering van de korte keten logistiek te ondersteunen.

Praktisch

Start: november 2023
Totale looptijd: 48 maanden
Einde: oktober 2027

Projectdeelnemers

24 bedrijven: BD Logistics, Curieuseneus, De Wroeter Maatwerkbedrijf, Dropon, Etheclo, Foodsavers, Foodsprint, Gebroeders Vercammen, KortOm Leuven, Lekkers uit het Pajottenland, Linked Farm, On Time Solutions, POM Oost-Vlaanderen, POM Vlaams-Brabant, POM West-Vlaanderen, Proefcentrum Fruitteelt – CIAGO, Rikolto, Rurant, Smaak Van Waas, Stad Gent, Straffe Streek, Up-Fresh, Urbike en Zilt en Zoet.

                   

 

Meer weten?

Contacteer Stefan Bottu (stefan.bottu@vil.be)

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL