Green Last Mile (e-Pack)

Met Green Last Mile (e-Pack) wil VIL webshops, logistieke dienstverleners en consumenten helpen om duurzame keuzes te maken. Hiervoor zal VIL een uniforme rekenmethode en tool ontwikkelen voor webwinkels en logistieke dienstverleners om de consument duidelijkheid te verschaffen over de impact van zijn logistieke keuzes voor verpakking en verzending.

 

status: In uitvoering | thema: Groene Supply Chains | type: Regionaal

Duurzaamheid en e-commerce zijn twee thema’s die de actualiteit beheersen. De opmars van online winkelen is nog versneld door de coronacrisis. Niet alleen kopen steeds meer Belgen online, het aantal pakketjes per Belg stijgt en het online aanbod wordt steeds breder. Dat zorgt voor een steeds groter debat over de duurzaamheid van e-commerce. Enerzijds zijn er discussies over het afval dat het verpakkingsmateriaal veroorzaakt, de overlast van bestelwagens die de steden doorkruisen, de zin en onzin van levering op dezelfde of de volgende dag en de impact van gratis retouren. Anderzijds zijn er ook onderzoeken waarin aangetoond wordt dat in een één-op-één vergelijking en in de juiste omstandigheden, e-commerce duurzamer kan zijn dan offline shoppen . Die omstandigheden situeren zich op een aantal vlakken: zo is er de gekozen levermethode, het type verpakking dat de webshop gebruikt, de keuze van het type voertuig, de efficiëntie van de route en daarnaast ook consument-specifieke zaken zoals de woonplaats (ruraal vs. stedelijk) en hoe de consument zich verplaatst naar een afhaalpunt (te voet of met de auto). Green Last Mile wil concrete antwoorden op het maatschappelijke debat over de duurzaamheid van e-commerce bieden.

Concrete activiteiten

  • Bestaande kennis en (wetenschappelijke) consensus over duurzaamheid van de verschillende levermethodes (incl. retour) inzichtelijk maken en de impact van keuzes kwantificeren
  • Transparantie verschaffen in de duurzaamheid van de verschillende verpakkingsmethodes en -materialen
  • Opstellen van een uniforme rekenmethode voor de duurzaamheid van de verschillende levermethodes
  • Het maken van een tool (basis voor webapplicatie) die webshops, platformen en logistieke dienstverleners toelaten de duurzaamheidsimpact van de verschillende lever- en verpakkingskeuzes duidelijk te maken aan consumenten

Praktisch

Start: januari 2022
Einde: september 2023

Projectdeelnemers

19 bedrijven: APCOA Parking, BD Logistics, Bleckmann, bpost, Cargo Velo, De Gele Flamingo, DHL Parcel, Foodbelgium, GLS, KissPlanet, Mondial Relay, Petrol Cave, PostNL, Proximus, RAAF, Runners Lab, Telenet, Torfs en Urbike.
 


Projectpartner: VITO

 

 

 

 

Meer weten?

Download hier de projectfiche of contacteer Geert Verbelen (geert.verbelen@vil.be)

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL