Gateway2Britain

Het project ‘Gateway2Britain’ zal een green corridor realiseren om de handel tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk efficiënter te maken. Het project wordt uitgevoerd door VIL en Deloitte in opdracht van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Middelen uit het BAR (Brexit Adjustment Reserve) van de Europese Unie worden hiervoor vrijgemaakt.

status: In uitvoering

Vlaamse bedrijven lijden door de Brexit een significant omzetverlies. Het gemiddelde omzetverlies voor Vlaamse bedrijven naar aanleiding van de Brexit bedroeg 6 % in 2020, wat gecombineerd met verhoogde logistieke kosten zorgde voor een significante financiële impact.

Niet alleen veroorzaakt de Brexit financiële en administratieve lasten voor handelspartners en autoriteiten langs beide kanten van het Kanaal, ook de internationale toeleveringsketens worden grondig verstoord. De moeilijkheden situeren zich onder andere bij de veelheid aan betrokken stakeholders (douane, bedrijven, terminals, expediteurs, rederijen, etc.), de transparantie van de data betreffende goederentransacties en de complexiteit en veelheid aan te vervullen formaliteiten.

Vlaanderen als belangrijke toegangspoort

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), in nauwe samenspraak met Flanders Investment and Trade (FIT), stelde VIL en Deloitte aan om een voorstel met actieplan voor een globale oplossing uit te werken ten bate van de bedrijven die direct en indirect betrokken zijn bij het handelsverkeer met het VK.

Dit project  bestaat uit een technologische pijler, een fysieke pijler en als ultieme doelstelling de realisatie van een echte ‘green corridor’.

  • De technologische pijler beoogt het verbinden van de verschillende stakeholders via een digitaal platform, dat het delen van data en handelsdocumenten en de transparantie tussen de verschillende betrokken partijen bevordert.
  • De fysieke pijler gaat over de keuze van een of meerdere strategische locaties voor het uitvoeren van aangiften, fysieke controleprocessen en logistieke diensten.
  • De green corridor tot slot behelst het realiseren van een echte ‘frictionless trade’ stroom door de aaneenschakeling van de fysieke en digitale pijlers door middel van technologische oplossingen, zowel langs EU (Vlaamse) als VK-zijde.

Praktisch

Start: oktober 2021

Meer weten?

Contacteer Eric Verlinden (eric.verlinden@vil.be)

 

 

 

 

 

Met Brexitsteun van Europa

 

 

 

 

 

 

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL