Gateway2Britain

Het project ‘Gateway2Britain’ zal een green corridor realiseren om de handel tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk efficiënter te maken. Het project wordt uitgevoerd door VIL en Deloitte in opdracht van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Middelen uit het BAR (Brexit Adjustment Reserve) van de Europese Unie worden hiervoor vrijgemaakt.

 

status: In uitvoering | type: Europees

Vlaamse bedrijven lijden door de Brexit een significant omzetverlies. Het gemiddelde omzetverlies voor Vlaamse bedrijven naar aanleiding van de Brexit bedroeg 6 % in 2020, wat gecombineerd met verhoogde logistieke kosten zorgde voor een significante financiële impact. Niet alleen veroorzaakt de Brexit financiële en administratieve lasten voor handelspartners en autoriteiten langs beide kanten van het Kanaal, ook de internationale toeleveringsketens worden grondig verstoord. De moeilijkheden situeren zich onder andere bij de veelheid aan betrokken stakeholders (douane, bedrijven, terminals, expediteurs, rederijen, etc.), de transparantie van de data betreffende goederentransacties en de complexiteit en veelheid aan te vervullen formaliteiten.  

Vlaanderen als belangrijke toegangspoort

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), in nauwe samenspraak met Flanders Investment and Trade (FIT), stelde VIL en Deloitte aan om een voorstel met actieplan voor een globale oplossing uit te werken ten bate van de bedrijven die direct en indirect betrokken zijn bij het handelsverkeer met het VK.

De resultaten van de voorbereidende studie zijn beloftevol, daarom gaan de Port of Antwerp-Bruges en VIL nu ook het datadelingsplatform en fysieke servicepunten bouwen.

Praktisch

Start: oktober 2021

Meer weten?

Contacteer Dirk Staelens (dirk.staelens@vil.be)


Met Brexitsteun van Europa

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL