Dataspace technologie kan zorgen voor een veilige en efficiënte data-uitwisseling, zonder dat je de controle verliest over je eigen data. Maar daarnaast kunnen er méér en efficiëntere oplossingen voor transport in de stad gevonden worden, door beschikbare data van alle betrokken partijen samen te analyseren. Dit moet dan ook een win-win situatie opleveren voor alle stakeholders in stadslogistiek. 48 Europese partners zullen in acht verschillende Europese steden, waaronder Gent, nieuwe toepassingen opzetten en testen. Hierbij staat het slim gebruik maken van openbare ruimte centraal (zowel straten, parkings als gebouwen).
Rol van VIL in het project
VIL leidt het living lab in Gent. Hierbinnen slaan Imec, Stad Gent, Be-Mobile, OHB en VIL de handen in elkaar om in Gent de toegang tot de stad te optimaliseren voor logistiek verkeer. Verder bouwend op de kennis van het Europese project Token, zal er een nieuwe versie van de Dynamic Access Controller (DAC) gebouwd worden. DAC laat toe dat planningssystemen van logistieke partijen onmiddellijk rekening kunnen houden met de toegangsregels tot de stad.
In de nieuwe versie zullen ook wegenwerken, laad-& loszones en ideale routes zichtbaar worden. Maar ook zal er een calculator ingebouwd worden, die voor logistieke partijen de financiële én duurzaamheidskost berekent. Indien het sneller én goedkoper kan via duurzame last-mile spelers, zullen deze oplossingen voorgesteld worden aan de transporteurs. Zo kan een transporteur de drukte van de stad mijden met een economisch én ecologisch voordeel, voor alle stakeholders in de stad.