Chauffeur 4.0

De transportsector kampt al jaren met een acuut tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Het beroep wordt steeds complexer en veeleisender en kampt daarnaast ook met een negatief imago. Met het project ‘Chauffeur 4.0’ heeft VIL, samen met partner UHasselt, een toolkit uitgewerkt om de aantrekkelijkheid van het beroep te verhogen en voor betere matching te zorgen tussen chauffeursverwachtingen en competentieprofielen.
 

status: Afgerond | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

In Vlaanderen is het beroep van vrachtwagenchauffeur al enkel jaren prominent aanwezig in de lijst met knelpuntenberoepen van de VDAB en dit tekort wordt gedefinieerd als een structureel probleem dat nog meerdere jaren zal aanhouden.

Oorzaken voor dit tekort zijn het negatieve imago van het beroep en de arbeidsomstandigheden die de instroom van nieuwe jongere (en/of vrouwelijke) chauffeurs afschrikken. Daarnaast ondergaat de sector een vergrijzing en wordt ze gekenmerkt door een hoge uitstroom door pensionering. Het niet aanpakken van het structurele chauffeurstekort op termijn leiden tot een ontwrichte economie, hogere consumentenprijzen en het verstoren van de continue aanlevering van goederen.

 

RESULTATEN

  • Het project leverde een verrassende conclusie op: niet de perceptie van de lage verloning en het slechte imago van het beroep zorgen voor een lage instroom, maar wel de werkuren en de werkomstandigheden.
  • Om meer instroom te genereren, zal de sector een shift moeten maken van een klassiek loongericht personeelsbeleid naar een volwaardig hr-beleid dat verder gaat dan het aanwerven, aansturen en uitbetalen van hun chauffeurs. Een uitgekiend personeelsbeleid moet zich focussen op meer persoonlijke begeleiding, aandacht voor het welzijn van de chauffeurs, aantrekkelijke opleidingen en doorgroeimogelijkheden bieden.
  • Er werd een unieke innovatieve applicatie ontwikkeld voor de begeleiding van de chauffeurs.
  • De ‘Perfect Driver’ app versterkt de communicatie en de band tussen de chauffeur en het bedrijf en is tegelijkertijd een nieuwe hippe vorm van opleiding en bijscholing.
  • De app is gebruiksklaar voor geïnteresseerde bedrijven en kan gratis gedownload worden via het ontwikkelde platform: www.nextgendriver.be

 

Praktisch

Start: april 2020
Einde: september 2022

Deelnemende bedrijven

13 bedrijven: Eutraco, Gert Snel, Gilbert De Clercq, Hertsens, H.Essers, SD Worx, Trafuco, Transport Gheys, Transport Mervielde, Transport Michiels, TVM Belgium, Van Moer Group en Xwift.

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wenst u meer informatie over dit project?
Stuur een mail naar projecten@vil.be

 

Pers

20/09/2022 – VIL Persbericht – Meer en blijvende chauffeurs door uitgekiend hr-beleid

17/09/2020 – VIL Persbericht – VIL-project pakt structureel chauffeurstekort aan

Nieuws

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL