Apotheeklogistiek

Het VIL zoekt samen met 17 ziekenhuizen en logistieke dienstverleners naar praktische, innovatieve logistieke concepten als antwoord op de actuele uitdagingen waarmee ziekenhuisapotheken geconfronteerd worden. Een performante apotheeklogistiek kan zorgen voor belangrijke besparingen en draagt bij aan excellente zorgverlening.

status: Afgerond | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

Regelgeving en financiële druk vergen structurele maatregelen

Ziekenhuizen staan steeds meer onder druk om een hogere kwaliteit en servicegraad te bieden tegen dezelfde of lagere kosten. Daarnaast vereist allerhande regelgeving gericht op een betere patiëntveiligheid het herbekijken van de huidige manier van werken. Structurele maatregelen dringen zich dus op. Hiervoor kijkt men doorgaans naar besparingen op personeel, het uitstellen van investeringen en het verhogen van supplementen voor patiënten en niet meteen naar de apotheekprocessen.

Aangezien apotheekartikelen tot 90% van de totale voorraadwaarde van een ziekenhuis vertegenwoordigen en ziekenhuizen door de diversiteit van de artikelen (medicatie, bereidingen, implantaten …) vaak worstelen met de logistieke organisatie ervan, kunnen hier door slimmer te werken aanzienlijke financiële besparingen worden gerealiseerd. Als surplus komen daar nog de kwaliteitswinsten bovenop. Kansen liggen daarbij in het herdenken en anders inrichten van de logistieke processen.

Nieuwe logistieke concepten uitwerken en testen

Het project start met quickscans bij de deelnemers, onderzoekt vervolgens welke best practices er bestaan in binnen- en buitenland om zo tot nieuwe processen en ondersteunende innovatieve logistieke concepten te komen die bruikbaar zijn voor zowel de ziekenhuizen, logistieke dienstverleners als groothandels. De praktische en financiële haalbaarheid van de logistieke concepten zullen onderzocht en uitgetest worden via proofs of concept. De resultaten worden voorgesteld eind 2015.

Logistieke efficiëntie als basis voor excellente zorg

Het uiteindelijk doel van het APOLO-project is praktisch toepasbare oplossingen  te bieden voor de actuele knelpunten en uitdagingen waarmee de Vlaamse ziekenhuisapotheken geconfronteerd worden. Performante apotheeklogistiek vormt mee de basis van excellente zorgverlening.

Resultaten

VIL leden kunnen het rapport downloaden via de Kennisbibliotheek, niet-leden kunnen het aankopen via de VIL webshop.

Praktisch

Opstart: december 2013
Totale doorlooptijd: 27 maanden

Deelnemende bedrijven

Zeventien bedrijven, een mix van ziekenhuizen en logistieke dienstverleners, nemen deel: AZ Delta Roeselare, AZ Herentals, AZ Jan Portaels Vilvoorde, AZ Monica Antwerpen, AZ Nikolaas, DHL Supply Chain, Fiege, H.Essers, Hospital Logistics, Mariaziekenhuis Overpelt, Patrona Pharma, Sint-Jozefkliniek Bornem Willebroek, Sint-Maria Halle, UZ Brussel, ZMK Maaseik, ZNA en ZOL Genk.

GC APOLO

Gebruikerscommissie APOLO


Wenst u meer informatie over dit project?
Stuur een mail naar projecten@vil.be

Pers

Nieuws

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL