VIL en Denuo willen meer recyclage van medisch materiaal

De circulaire economie toepassen in de medische wereld is een grote uitdaging. Veel medische instrumenten en materialen zijn single-use en worden na gebruik verbrand. VIL en Denuo gaan in het nieuwe project Select4Care op zoek naar een meer circulaire strategie voor kunststofmaterialen in ziekenhuizen.

Hergebruik van medische materialen is op dit moment niet zomaar mogelijk. In de meeste gevallen wordt er van bij het ontwerp geen rekening gehouden met een tweede leven, sterilisatie of hergebruik. Gezien de strenge hygiënische regels zal single-use nog lange tijd de norm blijven in ziekenhuizen. Al zien VIL en Denuo wel een mogelijkheid tot hoogwaardig hergebruik van materialen.

Design for recycling
De focus van Select4Care ligt op selectieve inzameling, sortering, ontmanteling en hoogwaardige recyclage. Het project zal de processen onderzoeken die nodig zijn om hergebruik van deze materialen mogelijk te maken. Dit zal gaan van het optimaliseren van logistieke processen, tot co-creatie van nieuwe materialen. Deze co-creatiesessies zullen focussen op ‘design for recycling’.

“Verontrustende impact op het milieu verkleinen”
Twintig organisaties zetten mee hun schouders onder dit project, waaronder ziekenhuizen, producenten van medische materialen, maatwerkbedrijven en dagbestedingscentra en afval- en recyclagebedrijven.

Antwerps ziekenhuis AZ Monica is een van de deelnemers die mee op zoek gaan duurzame oplossingen.
“De afvalproductie op onze medisch technische diensten is al jaren een doorn in het oog voor onze instelling. Niet alleen het volume en de kost maar ook de impact op het milieu is verontrustend. Het zou toch niet mogen dat een sector die er alles aan doet om onze medemensen de beste zorg aan te bieden ook niet de beste zorg aan ons milieu nastreeft. Hiervoor stappen we mee in dit project”, aldus Jo Claes, Technisch directeur, ICT en Preventie Algemene Directie, AZ Monica.

Projectdeelnemers: ACG, AZ Monica, AZ Rivierenland, Borealis, Dialex Biomedica, Ziekenhuis aan de Stroom (GZA & ZNA), Kunnig, MIVAS, Oesterbank, OTB, Renewi, SABIC, SGS Ewacs, UZ Antwerpen, UZ Brussel, UZ Gent, UZ Leuven, Vanheede Environmental Group, Veolia en vzw Maria Middelares.

Projectpartner: Denuo.

Dit project wordt gefinancierd door Vlaanderen Circulair en VinylPlus®, de vrijwillige verbintenis van de Europese PVC-industrie voor duurzame ontwikkeling.


 


Contact

Dirk De Vylder
Projectleider
dirk.devylder@vil.be
GSM: +32 479 04 71 81

Stephanie Florizoone
Communicatieverantwoordelijke
stephanie.florizoone@vil.be
GSM: +32 494 34 01 63

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL