Circulaire economie centraal thema van VIL slotevent

Het event ‘De toekomst van e-commerce en kunststoffen binnen een circulair Vlaanderen’ op donderdag 21 september 2023 stond volledig in teken van de circulaire economie. Beide projecten Green Last Mile en Plastics Recycling Hub belichtten elk een onderdeel dat in belangrijke mate kan bijdragen tot een circulaire toekomst in onze regio.

Het project Plastics Recycling Hub spitste zich toe op de mechanisch en chemische recyclage van kunstofhoudend afval en hoe dit logistiek te organiseren valt. Uit de resultaten blijkt dat het opzetten van verschillende recyclagehubs, ieder gespecialiseerd in één of meerdere materiaalstromen, de manier is om kunststofhoudend afval op een effectieve manier te recycleren.

Gebruikmaken van multimodaal transport
Om de logistieke puzzel voor aan- en afvoer te doen kloppen blijkt het gebruik van multimodaal transport een ideale zet. De binnenvaart in Vlaanderen heeft zo enkele belangrijke voordelen om deze hubs succesvol tot stand te brengen. Zo kunnen er gemakkelijk buffers opgebouwd worden en is er ontkoppeling mogelijk van productie en logistiek. Bovendien is transport- en verwerkingssnelheid bij deze afvalstromen niet van groot belang.

De prijsberekeningen die Multimodaal.Vlaanderen uitvoerde in dit project tonen aan dat verdere optimalisatie van de stromen nodig zijn, voordat het multimodale transport ook economisch voordelig wordt.

Bouwen aan de industrie van de toekomst
In Vlaanderen worden op dit moment volop investeringen gedaan door de industrie, zodat mechanische, en vooral chemische recyclage-activiteiten meer capaciteit aankunnen. De juiste recyclage-infrastructuur die afgestemd is op deze afvalstromen is momenteel in opbouw. Ook het wettelijk kader is in volle evolutie.

Duurzaamheidsimpact e-commerce 188 miljoen
Uit de berekeningen van Green Last Mile blijkt dat e-commerce leveringen in België jaarlijks een duurzaamheidsimpact hebben van 188 miljoen euro. Die impact kan met maar liefst 21 procent verminderd worden als er steeds voor de meest duurzame levermethode wordt gekozen.

Om consumenten te informeren en bewust te maken over de duurzaamheid van de verschillende leveropties, heeft VIL samen met VUB en Comeos een rekenmethode ontwikkeld die de meest duurzame leveroptie op postcodeniveau weergeeft. Comeos zal deze in de loop van dit jaar op de markt brengen onder de naam SmartDrop, zodat webshops dit kunnen integreren in hun website.

Duurzamer verpakken
Daarnaast werd binnen dit project ook advies geformuleerd voor bedrijven om tot een duurzamer verpakkingsassortiment te komen.

Tijdens de pauze van het event was er een ‘Reduce, Reuse, Recycle’ expo te bezoeken waarin verschillende concrete oplossingen werden getoond. Zo waren VPK Group en Topa Packaging aanwezig met hun duurzame verpakkingsoplossingen. bpost vertelde er meer over zijn testen met herbruikbare e-commerce verpakkingen. Tot slot stelde Twintag zijn digitale paspoort voor dat gebruikt kan worden om verschillende materialen te identificeren. Dit kan gebruikt worden voor verpakkingsmaterialen, om bijvoorbeeld zuivere recyclagestromen te faciliteren.

Deze projecten werden financieel mee ondersteund door VLAIO.

 

Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden van het event.

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL