Algemene Vergadering

Op 1 juni was het weer tijd voor de statutaire Algemene Vergadering van het VIL in De Ark. Traditiegetrouw werd even stil gestaan bij het voorbije jaar en een blik geworpen wordt op de toekomst.

Cover jaarverslag 2015Na de goedkeuring van de jaarrekening 2015 en de begroting voor 2016 liet Algemeen Directeur Liesbeth Geysels de voornaamste activiteiten van het voorbije jaar de revue passeren. Projecten met en voor bedrijven blijft de core business van het VIL. Met 18 collectieve onderzoeksprojecten die in 2015 hetzij opgeleverd, hetzij verder gezet, hetzij gestart werden, was het een bijzonder intensief jaar op het vlak van toegepast onderzoek. Meer dan voorheen heeft het VIL de technologische kaart getrokken met projecten als slimme brillen in de logistiek, drones voor inventarisvoorraad, 3D printing van wisselstukken, in-store-improvement in de modesector, collaboratieve robots en AGV’s. De technologische voortuitgang. De impact van nieuwe technologieën gaat immers ook de logistieke sector beroeren, den ene al meer dan de andere.

Naast projecten werd ook volop ingezet op events en netwerking. Met 20 eigen events op het conto die bijgewoond werden door bijna 2000 personen, en als klap op de vuurpijl de derde editie van de summit rond disruptive innovation in logistics, kon het VIL op ruimte belangstelling rekenen. Ook in de pers met 196 persverschijningen doorheen het jaar.

Alle key performance indicatoren voor 2015 werden behaald, en zelfs meermaals overschreden. De mooiste KPI voor het VIL is én blijft het aantal leden, waarbij 2015 afgeklopt werd op 484 leden.

VIL-voorzitter Danny Van Himste ging in op wat de toekomst in petto heeft. Veel, gezien de Vlaamse regering op 15 januari 2016 resoluut de kaart trok van een beperkt aantal speerpuntsectoren waarop Vlaanderen met verenigde kracht zal inzetten. Niet alleen werd logistiek weerhouden als een van de speerpuntsectoren, daarnaast werd ook het VIL aangeduid om dit initiatief te trekken en uit te werken. Hiermee komt een einde aan de versnippering van initiatieven en kunnen alle betrokkenen, onder de vleugels van het VIL, volop inzetten op logistiek en de visie mee helpen verwezenlijken: Making Flanders the European powerhouse in global supply chain.

De speerpuntcluster logistiek zal inzetten op de domeinen (1) Digitalisation, (2) Flanders gateways, (3) Sustainability en (4) Omni-channel en op volgende activiteiten: projecten, netwerking, internationalisering, beleidsadvies- en ondersteuning, en opleiding en vorming. Een ambitieus plan dat samen met partners (ad hoc en strategische partners) zal uitgevoerd worden.

Een veelbelovende toekomst waar op geklinkt mag worden. En dat gebeurde nadien ook.

Jaarverslag 2015

_MG_1666 _MG_1686 _MG_1697 _MG_1639 _MG_1640 _MG_1650 _MG_1653

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL