PERSBERICHT – VIL stoomt logistiek klaar voor opmars cobots

BERCHEM – Robots worden al veelvuldig ingezet in productieomgevingen. De verwachtingen voor logistieke robots zijn ook hooggespannen. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) gaat samen met tien bedrijven na wat robots, en meer bepaald de ‘cobots’, voor logistieke processen kunnen betekenen. Het start daarvoor vandaag het project ‘Cobots in Logistics’ op.

Collaboratieve robots

In veel productieomgevingen beginnen ‘cobots’ (collaboratieve robots) – flexibele robots bestemd om met mensen samen te werken – hun plaats te veroveren. Voor de logistieke sector zijn deze robots en hun toepassingsmogelijkheden nog grotendeels braakliggend terrein. Wat is de state of the art van de cobots vandaag? Wat zijn de mogelijke toepassingen binnen de logistiek? Wat is de business case in concrete situaties? Met het project ‘Cobots in Logistics’ zal het VIL een praktisch antwoord formuleren op al deze vragen. In samenwerking met Sirris, dat al heel wat kennis en ervaring opgedaan heeft met dergelijke robots, zal het VIL de cobot ook live uittesten.

De ‘co’ van collaboratief, complementair en competitief

Voor een aantal logistieke activiteiten – zoals verpakken of sorteren – zouden cobots het (duurdere) magazijnpersoneel in hun activiteiten kunnen ondersteunen waardoor de productiviteit per werknemer toeneemtDit verlaagt de totale operationele kost voor bedrijven. Liesbeth Geysels, algemeen directeur bij het VIL, denkt niet dat deze flexibele robots een bedreiging vormen voor de tewerkstelling. “Wel integendeel, het idee is logistieke activiteiten hier te kunnen houden die we anders dreigen te verliezen aan regio’s met een lagere loonkost”, stelt Geysels. “De virtuele assistenten kunnen Vlaamse bedrijven concurrentieler maken, wat zelfs voor bijkomende werkgelegenheid kan zorgen.” Maar robotica biedt niet alleen de kansen tot kostoptimalisatie. Ze kunnen bijvoorbeeld ook voor ondersteuning zorgen bij lastige en niet ergonomische activiteiten en voor een vermindering van het aantal fouten bij repetitieve taken.”

Markt logistieke robots gaat boomen

Het Londense WinterGreen Research verwacht dat de markt voor logistieke robots de komende jaren met meer dan 10 procent zal groeien naar 31,3 miljard dollar in 2020 (vandaag 16 miljard dollar). De interesse voor robots in het logistieke proces is groot nu het fulfillment meer en meer wordt geautomatiseerd. Daarbij worden robots door het gebruik van onder meer optica en nanotechnologie steeds beter geschikt voor verschillende taken in de sector. Vlaamse bedrijven mogen hier de boot niet missen.

Tien deelnemende bedrijven

Tien bedrijven, een mix van grote en kleine verladers en logistieke dienstverleners, zijn benieuwd wat de cobots voor hun logistieke processen kunnen betekenen en steunen mee het project: Assa Abloy, Atlas Copco, Becton-Dickinson Benelux, bpost, Colfridis, GC Europe, Molenbergnatie, Savoye, Scania en Special Fruit.

EINDE VAN HET PERSBERICHT

Cobot BaxterBaxter robot Sirris

pdf_icon 150113 – VIL Persbericht – VIL stoomt logistiek klaar voor opmars cobots

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
VIL