PERSBERICHT – Nearshoring biedt opportuniteiten voor de Vlaamse logistiek

BERCHEM – Veel bedrijven die al lang produceerden in Azië halen de laatste jaren productie terug of openen daarnaast ook productiefaciliteiten in Oost-Europa. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw start samen met acht bedrijven het project ‘Nearshoring’ om de logistieke opportuniteiten van deze trend in kaart te brengen en er vervolgens maximaal op in te spelen.

De beste jaren van offshoring – het verplaatsen van bedrijfsprocessen naar een onderneming in een lagelonenland dat geografisch ver verwijderd is – lijken voorbij. Voor een belangrijk deel doordat (loon)kostenvoordelen flink zijn afgenomen. Zo is de loonkost in China tijdens de laatste tien jaar vervijfvoudigd. Veel bedrijven die al lang produceerden in Azië halen hun productie terug of openen productiefaciliteiten in Oost-Europa. Door deze trend, ook wel nearshoring genoemd, veranderen de logistieke ketens.

Structureel inspelen op nieuwe mogelijkheden
De verschuiving in het internationale productielandschap biedt kansen voor de logistieke sector in Vlaanderen die niet toevallig maar structureel dienen aangegrepen te worden. De industrie is op zoek naar nieuwe en flexibele oplossingen om met de gewijzigde logistieke keten om te gaan. “Met het project wil het VIL de Vlaamse sector niet alleen attent en alert maken op de logistieke opportuniteiten. Het VIL wil een roadmap aanreiken die aangeeft welke verschillende stappen logistieke dienstverleners en producenten moeten volgen om concreet in te haken op deze logistieke uitdagingen”, legt Kris Neyens, projectleider van het nieuwe VIL project, uit.

Voordelen voor producent
Produceren dichterbij de EU-afzetmarkt heeft veel voordelen: zo is het onder andere mogelijk sneller in te spelen op steeds meer dwingende consumenteneisen, de doorlooptijden worden korter en informatiestromen verbeteren. Ontwikkelingen op vlak van e-commerce maken dat het belang van klantenservice toeneemt. Klanten willen hun producten sneller en tegelijk aangepast aan hun specifieke behoeften.

Deelnemers NearshoringKansen voor logistieke dienstverleners?
Logistieke dienstverleners moeten kijken welke rol zij in deze nieuwe toeleveringsketens kunnen opnemen. “Wij merken dat meer en meer bedrijven hun productie of aankoop verplaatsen vanuit het Verre Oosten naar Oost-Europa. Wij willen deze evolutie van dichtbij opvolgen zodat we onze klanten de beste oplossing kunnen blijven aanbieden,” verklaart Andries Gysen van Ahlers de reden van deelname aan het project.

Acht deelnemende bedrijven
Acht bedrijven werken mee aan het project: Ahlers, Barco, DHL Supply Chain, DSV, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Groep Gheys, JAS Forwarding en Philips.

 

 

EINDE VAN HET PERSBERICHT

pdf_icon 150319 – VIL Persbericht – Nearshoring biedt opportuniteiten voor de Vlaamse logistiek

 

CONTACTINFORMATIE
Anke D’Halleweyn
Communicatieverantwoordelijke
Tel: 03/229.05.07
E-mail: anke.dhalleweyn@vil.be

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
VIL