PERSBERICHT – Vlaanderen slechts zesde ideale locatie voor e-commerce distributiecentra

VIL stelt resultaten studie voor

BERCHEM – Vlaanderen staat slechts op de zesde plaats als ideale locatie voor Europese e-commerce distributiecentra. Dat blijkt uit een studie die het Vlaams Instituut voor de Logistiek in het kader van zijn project ‘VIL 4 e-boost’ liet uitvoeren door PwC.

Vlaanderen scoort op zich relatief goed ten opzichte van de 44 regio’s die werden onderzocht, maar slecht ten overstaan van de ons onmiddellijk omringende, concurrerende regio’s. Rheinland-Pfalz (DE) staat aan de top, gevolgd door Saarland (DE) en Wallonië. Zuid- en West-Nederland zijn goed voor een vierde en vijfde plaats. Pas daarna komt Vlaanderen.

De aanhoudende groei in Europese e-commerce doet de vraag naar logistieke real estate stijgen. In 2012 was deze groei 20 procent, in 2013 10 procent. België kan ook mooie groeicijfers voorleggen met betrekking tot de e-commerce markt, het behoorde in 2013 met een groei van 20 procent zelfs tot de grootste groeiers van West-Europa, maar kent niet dezelfde proportionele groei in uitbreiding van distributiecentra. Een relatief groot aantal e-fulfillment centra worden opgetrokken in onze buurlanden (Coolblue in Tilburg, Zalando in Erfurt, Wehkamp in Zwolle…) en dit ondanks onze centrale ligging en goed uitgebouwd logistiek netwerk.

Welke factoren bepalen dat een bedrijf beslist zijn distributiecentrum voor e-commerce op een bepaalde locatie te vestigen en hoe verhoudt Vlaanderen zich tegenover de buurregio’s? PwC bracht voor het VIL 21 locatiefactoren in kaart, waaronder nabijheid koopkracht en markt voor e-commerce, investeringsaantrekkelijkheid, beschikbaarheid magazijnen/logistieke gronden, wegendichtheid en logistieke expertise. Het is de eerste keer dat dit specifiek voor e-commerce distributiecentra werd onderzocht. In geen van deze ‘e-locatiefactoren’ haalt Vlaanderen de sterkste score.

Vlaanderen scoort laag in de ranking voor investeringsaantrekkelijkheid, wegcongestie, beschikbaarheid van magazijnen en bouwgrond, werknemer-werkgever relaties en arbeidskost. Onze regio kent de hoogste arbeidskost van de regio’s in de top 6. Sterk staat Vlaanderen met distributie-infrastructuur (wegendichtheid en zeehavens), huurprijs van magazijnen, marktnabijheid en ook verrassend goed voor arbeidsflexibiliteit. Dit laatste is te wijten aan de eenvoudige(re) ontslagprocedures in België.

Het VIL zal samen met de sector en de beleidsmakers hieruit lessen trekken en aanbevelingen formuleren om aan Vlaanderen een e-toekomst te garanderen.

EINDE VAN HET PERSBERICHT

–      Landen opgenomen in de studie: België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk, ingedeeld in 44 regio’s .

Meer cijfers in persbericht in pdf-bericht:

pdf_icon 04/11/2014 – VIL Persbericht – Vlaanderen slechts zesde ideale locatie voor e-commerce

CONTACTINFORMATIE
Anke D’Halleweyn
Communicatieverantwoordelijke
Tel: 03/229.05.07
E-mail: anke.dhalleweyn@vil.be

 

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
VIL