PERSBERICHT – VIL start logistiek project met mode-industrie

BERCHEM – Modedistributie kan veel winnen met een beter zicht op de voorraden. De bouwstenen om hiervoor te zorgen bestaan, maar het is vaak een afweging van kosten versus baten. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw wil aantonen wanneer en met welk logistiek concept de investering loont en start vandaag samen met acht bedrijven het project ‘In-store-improvement’.

Voorraadbeheer fashion retail kan vaak beter
Voorraadbeheer is binnen de Vlaamse fashion retail nog vaak een zwak punt. Met het project ‘In-store-improvement’ wil het VIL de Vlaamse modesector aansporen om de stap te zetten naar het inzetten van RFID-tags voor een automatisch stockbeheer, op artikelniveau. Door de aanhoudende druk op de prijzen en nieuwe trends binnen de modesector (e-commerce en omni-channel) is het een must  om accuraat zicht te hebben op welke artikelen in welke kleur en welke maat zich waar in de logistieke keten bevinden.

RFID zorgt voor automatisch stockbeheer
Automatisch stockbeheer met unieke identificatie kan hiervoor zorgen. Kledingstukken worden voorzien van RFID-etiketten die gedetailleerd informatie over het artikel bevatten. Deze artikelen kunnen automatisch en in bulk worden ingelezen, in tegenstelling tot barcodetechnologie waar alles staat en valt met correct manueel scanwerk in elke fase van de logistieke keten. Het is voor modebedrijven echter erg tijds- en kostintensief om hiermee van start te gaan. “In verschillende landen, zoals Duitsland en Finland, zijn er onder impuls van de overheid initiatieven gestart om het RFID-label in de modesector te implementeren. Vlaanderen als de moderegio bij uitstek kan en mag hier niet achterop hinken”, aldus Jan Merckx van het VIL, die het project leidt.

Roadmap voor modesector
Binnen het project wordt een inventaris gemaakt van de State-of-the-art van de voornaamste initiatieven, concepten en technologieën. Op basis hiervan wordt bepaald wat het ideale logistieke concept is voor modewinkels. Dit wordt met een pilootproject in de praktijk uitgetest en het VIL onderzoekt ook hoe de investering rendabel kan zijn. Uiteindelijk doel is het uitwerken van een roadmap voor Vlaamse modebedrijven om zelf aan de slag te gaan.

Betere klantentevredenheid, betere verkoop, minder overschot
RFID biedt veel voordelen. De stockaccuraatheid stijgt van gemiddeld 63% naar 95%. Out-of-stocks in winkels dalen tot 50%. Een betere beschikbaarheid van kledingstukken in de winkel zorgt voor een betere verkoop (van 2 tot 20%) en minder overschot dat aan dumpingprijzen moet worden verkocht. De winkel kan spoedleveringen vermijden en verhoogt de klantentevredenheid. Winkelpersoneel kan daarenboven efficiënter worden ingezet door minder zoekwerk en tellingen. Naast een beter inventarismanagement maakt de technologie ook een betere controle op diefstal mogelijk. De winkel heeft realtime zicht op welke artikels de winkel verlaten en kan zijn stock meteen aanpassen en de nodige acties ondernemen. Stockaccuraatheid is bovendien een noodzakelijke voorwaarde om aan omni-channel te kunnen doen.

Acht deelnemende bedrijven
Acht bedrijven stappen mee in het project: Belspeed, bpost, Caroline Biss, Fabrimode (Bel & Bo), GIKS Mode, GS1, Scapa en Siemens. Het project loopt tot juni 2016.

Update 5/03/2015: Ook PostNL sluit nog aan bij de deelnemersgroep. De teller staat nu op 10 bedrijven.

Update 15/12/2014: Ook Van de Velde sluit aan bij de deelnemersgroep. Dit zet de teller op 9 deelnemende bedrijven.

Deelnemers In-store-improvement

pdf_icon 11/12/2014 – VIL Persbericht – VIL start logistiek project met mode-industrie

CONTACTINFORMATIE
Anke D’Halleweyn
Communicatieverantwoordelijke
Tel: 03/229.05.07
E-mail: anke.dhalleweyn@vil.be

 

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
VIL