Wat is Gateway2Britain?

Het Verenigd Koninkrijk is de vierde handelspartner van Vlaanderen. Uit een studie van VOKA in 2021 bleek dat omwille van de Brexit Vlaamse bedrijven in het eerste kwartaal van 2021 6% omzetverlies hebben geleden op het VK. Daarnaast stegen de kosten met 5%.

Het logistieke proces is sinds Brexit veel complexer geworden. Allerlei documenten, gegevens en certificaten zijn vereist voor grenscontroles, wat leidt tot hoger administratieve en logistieke kosten (douaneformaliteiten, invoerheffingen, bijkomende regelgevende verplichtingen).

Om hier verandering in te brengen is Gateway²Britain project opgestart. Het Gateway²britain project is gebaseerd op twee pijlers: een datadeelpatform en fysieke servicepunten om KMO’s te ontzorgen.


DATADEELPLATFORM

De eerste pijler verbindt de verschillende stakeholders via een digitaal platform dat het delen van data en handelsdocumenten en de transparantie tussen de verschillende betrokken partijen bevordert. Data delen en grenscontroleprocessen via het platform transparant maken herleidt vertragingen en administratie tot een minimum. Dit innovatief platform, dat wordt momenteel gebouwd door de Port of Antwerp-Bruges, zal  de handel met het Verenigd Koninkrijk stroomlijnen en vergemakkelijken.

FYSIEKE SERVICEPUNTEN

In de tweede pijler worden er fysieke servicepunten gecreëerd bij bestaande ‘gescreende’ logistieke dienstverleners die een service voor KMO-bedrijven aanbieden voor het ondersteunen van import- en exportprocessen. Hiervoor heeft VIL een kwaliteitslabel met een bijhorend certificatieprogramma opgezet.

Het kwaliteitslabel

Het doel van het Gateway²Britain kwaliteitslabel is het certificeren van dienstverleners die een set van diensten aanbieden om KMO-bedrijven te ontzorgen van Brexit gerelateerde verplichtingen en administratie. De focus ligt hierbij specifiek op KMO-bedrijven met kleinere handelsvolumes richting het Verenigd Koninkrijk met minder kennis van bestaande en veranderende wetten, en aan wie het aan financiële en technische middelen ontbreekt om deze zaken zelf te organiseren.

Via het kwaliteitslabel Gateway²Britain kunnen KMO-bedrijven op een eenvoudige manier dienstverleners vinden die deze set van minimumdiensten aanbieden.

Dienstverleners die het Gateway²Britain kwaliteitslabel behalen, kunnen hun volumes van/naar het Verenigd Koninkrijk verhogen door middel van de consolidatie van zendingen van KMO-bedrijven.

 

Home

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL