LogPack

Met het project LogPack wil het VIL door slimmer en innovatief om te gaan met verpakkingen en logistieke dragers kostenbesparingen realiseren binnen de transport-, behandeling- en opslagactiviteiten.

status: Afgerond | thema: Groene Supply Chains | type: Regionaal

Projectomschrijving

Hoe de vullingsgraad van vrachtwagens of containers verhogen? Hoe de lucht uit verpakkingen halen? Hoe de beladingsgraad van pallets verhogen? De verpakking beter afstemmen op de rest van de logistieke keten kan voor een optimalisatie van de logistieke processen zorgen.

Aanpak

Het project startte met het in kaart brengen van de relevante processen bij elk van de deelnemende bedrijven. Knelpunten die bij hen naar boven komen vormen samen met best practices de basis om vervolgens vier pilootprojecten op te zetten waarbij (ver)nieuwe(nde) concepten aan de praktijk worden getoetst. Finaal heefthet VIL alle bevindingen gebundeld in een draaiboek dat bedrijven moet helpen de beste keuzes te maken wat betreft verpakkingen en dragers.

Draaiboek

Het LogPack draaiboek is een praktische handleiding voor bedrijven die hun verpakkingskeuzes en –processen herbekijken. Rode draad: in nagenoeg alle onderzochte gevallen leidt een wijziging van verpakking tot een afweging tussen besparingen enerzijds en kosten anderzijds. Men dient de totale logistieke keten in beschouwing te nemen. Een ingreep kan immers leiden tot een besparing in een beperkt deel van de keten, maar tot extra kosten in de volledige keten.

Resultaten

VIL leden kunnen het rapport downloaden via de Kennisbibliotheek, niet-leden kunnen het aankopen via de VIL webshop.

Deelnemende bedrijven

Tien bedrijven – verladers en logistieke dienstverleners die te maken hebben met ver- of herverpakactiviteiten – nemen deel aan het project: Colruyt, conTeyor, Daikin Europe,
DHL Supply Chain, DuPont, Eurobrokers, Hubo België, Mopal, Renson en Scania Parts Logistics.

Overzicht logo's partners LogPack 2012-72dpi2

Kick-off LogPack


Wenst u meer informatie over dit project?
Stuur een mail naar projecten@vil.be

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL