IoT en stadslogistiek
VIL zocht met het project ‘Intello City’ uit hoe het Internet of Things (IoT) en stadslogistiek elkaar kunnen vinden.
Ideaal scenario
Een ideaal scenario:
Een bestelwagen rijdt de stad binnen. Aan de hand van beschikbare informatie via verschillende bronnen (verkeer, parkeerplaatsen, weervoorspellingen, aanbod aan pakketten, andere voertuigen … ) wordt zijn route continu aangepast om tijd en beladingsgraad te optimaliseren. De geladen goederen van de bestelwagen en ook de nog beschikbare ruimte zijn continu gekend zodat zowel de consument, de logistieke dienstverlener als andere bedrijven hierop kunnen inspelen.
Opportuniteiten
Dit project toont de meerwaarde van het gebruik van het IoT aan aan de hand van specifieke toepassingen m.b.t. stadslogistiek: optimalisering van het aflevermoment (focus op de interactie tussen verlader, logistieke dienstverlener en winkel/consument), de afleverlocatie (focus op data-uitwisseling tussen logistieke dienstverlener, winkel/consument en de stadsinfrastructuur) en de optimalisering van retours.
Met als resultaat: efficiëntieverbetering voor logistieke dienstverlener en verlader, grotere klanttevredenheid én minder congestie voor de stad.
Resultaten
- Het Internet of Things kan een significante bijdrage leveren aan een efficiëntere stadslogistiek
- Voor dit project testte VIL een autonoom werkend stadsmicromagazijn m.b.v. IoT-technologie, in samenwerking met imec en de stad Antwerpen
- Het micromagazijn diende als
- mini-distributiecentrum waar verschillende leveranciers goederen konden aanleveren
- vertrekpunt voor ecologische last mile (fietskoeriers, elektrische wagens…)
- afhaalpunt
- Concrete testen in centrum Antwerpen:
- micromagazijn met laad- en loszone met parkeersensoren
- app voor parkeerslot, reservatie en intelligent slot van het micromagazijn
- Een extra magazijn betekent wel extra kosten t.o.v. de huidige manier van leveren. Daarom dient het zoveel mogelijk autonoom gemaakt te worden via het gebruik van IoT
- Nood aan harmonisatie, open systemen en gebruik van uniforme open standaarden om verschillende smart-city-oplossingen te integreren in één platform
Partner
Het project werd uitgevoerd in samenwerking met imec, dat reeds ervaring opgebouwd heeft met ‘City of things’. In het project zal de IoT-infrastructuur van de stad Antwerpen gebruikt worden.

Praktisch
Opstart: november 2016
Totale doorlooptijd: 24 maanden
Deelnemende bedrijven
Tien bedrijven en overheden nemen deel aan het project: bpost, Citydepot, GLS Belgium Distribution, Procter & Gamble, Proximus, Samsonite, WDP en de steden Antwerpen, Leuven en Mechelen.


Klankbordgroep
VIL kan binnen dit project rekenen op het advies van Digipolis, MOW en Polis.