GPRS-monitoring van luchtvracht

Voor hoogwaardige of conditiegevoelige goederen (bv. farmaceutische of elektronicaproducten) is het noodzakelijk dat de opslagcondities en locatie strikt worden opgevolgd. Het VIL testte in 2011 al samen met zeven bedrijven de technische haalbaarheid van verschillende innovatieve, draadloze technologieën voor realtime opvolging van deze goederen. Op vraag van de farmasector startte het VIL dit vervolgproject op, specifiek toegespitst op luchtvracht.

status: Afgerond | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

Aanleiding

De temperatuurloggers die vandaag worden gebruikt geven pas informatie na de feiten waardoor men niet kan ingrijpen of bijsturen indien bijvoorbeeld goederen te lang in de koude of warmte op de tarmac blijven staan. Het VIL wil samen met de deelnemende bedrijven uittesten of het mogelijk is om realtime de verschillende luchtvrachtprocessen op te volgen met infrastructuuronafhankelijke GPRS-technologie.

Algemene projectomschrijving

Het project focust op het verbeteren en transparanter maken van de luchtvrachtprocessen binnen Brussels Airport. Hiervoor worden praktische testen opgezet enerzijds binnen de luchthaven van Brussels Airport en anderzijds over de gehele keten. Standaard GPRS-toestellen zijn echter niet toegestaan voor luchtvaart. Een belangrijk aspect bij het opzetten van de testen wordt het faciliteren van operationele goedkeuring voor het gebruik van deze toestellen aan boord van een vliegtuig.

Doelstelling

  • De integratie van GPRS-monitoring toestellen voor luchtvaart te versnellen door sensibilisering bij luchtvaartactoren.
  • Op basis van de nieuwe mogelijkheden met de GPRS-toestellen een serviceverbetering initiëren voor cold chain en high-value producten binnen Brucargo.
  • Brucargo/Zaventem uitbouwen tot een innovatieve cold-chain en high-value hub en een aanzuigeffect van vracht creëren voor de luchthaven van Zaventem.

Het project zorgde voor een primeur voor Europa.

Resultaten

VIL leden kunnen het rapport gratis downloaden via de Kennisbibliotheek. Niet-leden kunnen het rapport aankopen via de webshop.

Deelnemende bedrijven

Elf bedrijven namen deel aan het project: Aviapartner, Biobest, Brussels Airlines, Brussels Airport, Ceva Logistics, DHL, Owens Corning, Scania, Sentipharm, Swissport en WFS.

Overzicht logo's partners GPRS 2012 - 72dpiGebruikerscommissie GPRS-monitoring van luchtvracht

Begeleidingscommissie

Het VIL kan binnen dit project rekenen op de steun van: Brucargo Strategic Committiee, Douane, Essencia, IATA, Marsh Risk Consulting en POM Vlaams-Brabant.


Wenst u meer informatie over dit project?
Stuur een mail naar projecten@vil.be

Pers

Nieuws

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL