BIOloop

Het BIOloop-project wil een decision support tool ontwerpen om supply chain stromen van biomassa nevenstromen te analyseren en optimaliseren via geoptimaliseerde logistiek met als doel vraag en aanbod beter met elkaar te verbinden met uiteindelijk als resultaat meer hoogwaardige biogebaseerde toepassingen voor verschillende industrieën. 

status: In uitvoering | thema: Groene Supply Chains | type: Regionaal

Vlaanderen heeft een ambitieus plan naar voor geschoven om de transitie naar een meer biogebaseerde economie te katalyseren. Binnen de regio is er uitgebreide kennis en expertise aanwezig rond biomassa valorisatie, (bio)katalyse, groene chemie en industriële biotechnologie. Daarnaast is er ook een grote hoeveelheid aan ondergewaardeerde biomassa geografisch verspreid over de regio. Het organiseren van een effectieve en efficiënte mobilisatie van biomassaresiduen is één van de belangrijkste uitdagingen van het moment voor een succesvolle uitvoering van bioraffinage volgens het principe van cascadering. Dikwijls zijn efficiënte toeleveringsketens de sleutel om innovaties in de bio-economie om te zetten in economisch levensvatbare succesverhalen. Dankzij de centrale ligging in Europa is Vlaanderen internationaal toonaangevend op het vlak van logistiek, transportinfrastructuur en knowhow.

Doel

Het hoofddoel van BIOLOOP is om nieuwe kennis en inzichten te genereren rond het mobiliseren van biomassa ter ondersteuning van de ontwikkeling van nieuwe (circulaire) biogebaseerde toeleveringsketens of het verbeteren van de opzet van bestaande toeleveringsketens (in Vlaanderen). Om die reden gaat BIOLOOP een geïntegreerde methodologie ontwikkelen om vraag en aanbod van biomassa beter op elkaar af te stemmen door middel van strategische ketenoptimalisatie, toepasbaar op een breed portfolio van hoogwaardige biogebaseerde toepassingen.

Om dit ambitieuze doel te bereiken zal BIOLOOP nieuwe inzichten genereren in hoe technologische, economische en sociale parameters en beperkingen vorm geven aan bestaande en nieuwe waardeketens. Alle kennis en beslissingsregels zullen worden geïntegreerd in vier nieuwe generieke beslissingsondersteunende modellen (DSM’s) om de mobilisatie van biomassagrondstoffen te simuleren en te optimaliseren, rekening houdend met gebruik van meerdere grondstoffen richting meerder hoogwaardige toepassingen, circulaire en duurzame principes en nieuwe business modellen en samenwerkingsstrategieën.

Meer specifiek zal BIOLOOP:

  1. De meest doorslaggevende inputparameters en indicatoren achter de technisch-economische, ecologische en sociale criteria definiëren en prioritiseren om de afstemming tussen vraag en aanbod van biomassa te verbeteren en zo de mobilisatie en logistiek van reststromen in Vlaanderen te optimaliseren.
  2. Integreren van circulariteit en samenwerkingsconcepten in een generiek multi-objectief optimalisatiemodel voor het ontwerp van biogebaseerd toeleveringketens.
  3. Onderzoeken hoe aanvullende circulariteitsconcepten kunnen worden opgenomen in de huidige benaderingen van de biomassaleveringsketen, er wiskundige regels voor afleiden en de meest doorslaggevende inputparameters en indicatoren achter circulaire biomassamobilisatie en -logistiek identificeren.
  4. Evalueren van nieuwe samenwerkingsopties en gain sharing modellen in relatie tot biomassamobilisatie en logistiek in Vlaanderen.
  5. Onderzoeken van het gebruik van supply chain modellen (in dit geval uitgebreide, generieke BIOLOOP DSM’s) voor het ontwerp van biobased supply chains voor multi-biobased grondstoffen naar meerdere hoogwaardige eindproducten, met inbegrip van technisch-economische, milieu- en sociale criteria, circulariteitsconcepten en samenwerkingsopties in relatie tot biomassamobilisatie en logistiek.
  6. Evalueren hoe de complexiteit van het model de uitkomsten van de biomassa valorisatie simulaties beïnvloedt voor drie echte industriële cases.

Het BIOLOOP project wil voortbouwen op een sterke track record en relevante expertise van de deelnemende partners, UGent, VITO en AMS en de unieke strategische positie van Vlaanderen als een centrale logistieke hub om een beslissingsondersteuning model (DSM) te bouwen welke toelaat de toeleveringsketen van de biomassa stromen te analyseren en te optimaliseren met als doel een betere verbinding te maken tussen aanbod en vraag, welke zal resulteren in meer high-end biogebaseerde industriële toepassingen.

Praktisch

Start: februari 2024

Einde: februari 2027

Meer weten?

Contacteer Julie Stuer (julie.stuer@vil.be)

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL