Beheer van logistieke dragers: Proof of Concept

Dit project is een vervolg op het succesvol collectief (voor)onderzoeksproject ‘Beheer van logistieke dragers’. Hieruit bleek dat het gebruik van RFID- en RTLS-technologie kan zorgen voor het correct en automatisch opvolgen van deze dragers. Bovendien waren de onderzochte business cases positief. Vanuit dit gegeven is er vanuit het bedrijfsleven een sterke interesse voor het opzetten van een praktische Proof Of Concept.

status: Afgerond | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

Probleemstelling

Logistieke dragers of RTI’s (= Returnable Transport Items) worden vanuit efficiënte logistieke verhandelbaarheid, productbescherming of milieuoverwegingen veelvuldig aangewend bij transport en opslag van producten. Goede RTI’s kosten geld en vertegenwoordigen al vlug een behoorlijk werkkapitaal. Een degelijke opvolging en beheer van deze RTI’s is bijgevolg noodzakelijk. Zo heeft men steeds voldoende middelen om de logistieke stromen te voeden, zonder een overstock te moeten voorzien.

Dit project richt zich vooral op RTI stromen waarbij een fractie van de RTI’s kan worden geïsoleerd in een beheersbare flow. Ook dienen de type RTI’s sectorbreed van toepassing te zijn zoals rolcontainers, kunststof bakken, paletten en metalen skids.

Doelstelling

Het doel van dit project is het praktisch uittesten van een sluitende en efficiënte oplossing om RTI pools in een geïsoleerde keten op te volgen en te beheren. De identificatie van de RTI’s zal ondersteund worden door innovatieve RFID en RTLS technologie, RTI beheersystemen en open communicatie architectuur.

De focus van dit onderzoeksproject ligt primair op het structureel verhogen van de efficiëntie  en effectiviteit voor het beheren van logistieke dragers. Door het vermijden van extra transporten om achtergebleven logistieke dragers te gaan ophalen of door onbalans in de keten, wordt ook een ecologisch voordeel gecreëerd.

Voordelen

  • Real-time visibiliteit volledige RTI pool
  • Vermindering van verlies en misbruik buiten eigen circuit
  • Kostenreductie
  • Traceerbaarheid van schade, verlies, “dode” stock, …
  • Efficiëntere planning en opvolging van onderhoud RTI’s
  • Vereenvoudigde administratie
  • Primaire productketen effectief & efficiënt ondersteunen

Gebruikerscommissie

bpost Atlas CopcoVeiling Haspengouw2

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL