S.L.O.W. Logistics

Vandaag ligt de nadruk zeer sterk op het Just in Time leveren van goederen. Dit “net op tijd” leveren wordt echter vaak gelijkgesteld met “zo snel mogelijk”, wat vaak hoge kosten met zich meebrengt. Deze ingeburgerde praktijk lijkt niet altijd noodzakelijk te zijn. Zo blijven de goederen na levering vaak nog een tijd onaangeroerd staan of is er nog voldoende voorraad.

status: Afgerond | thema: Groene Supply Chains | type: Regionaal

Algemene projectomschrijving

Vandaag ligt de nadruk zeer sterk op het Just in Time leveren van goederen. Dit “net op tijd” leveren wordt echter vaak gelijkgesteld met “zo snel mogelijk”, wat vaak hoge kosten met zich meebrengt. Deze ingeburgerde praktijk lijkt niet altijd noodzakelijk te zijn. Zo blijven de goederen na levering vaak nog een tijd onaangeroerd staan of is er nog voldoende voorraad. Het VIL startte in maart 2010 een innovatief project waarbij de nadruk ligt op betrouwbaarheid eerder dan op snelheid.

Doelstellingen

Voor de deelnemende bedrijven brengt dit onderzoeksproject aan de hand van concrete praktijkgevallen in kaart waar en hoe ze verbeteringen rond de logistieke efficiëntie en duurzaamheid kunnen realiseren. Centraal hierbij is het vrijmaken van tijd voor een meer efficiënte organisatie en/of uitvoering van de logistieke activiteiten. Op basis van het Totale Logistieke Kostenmodel worden mogelijke kostenbesparingen berekend, net zoals de haalbaarheid van voorgestelde oplossingen. Specifieke cases worden in de praktijk uitgetest . Zo wordt ondermeer het fysieke distributieproces geoptimaliseerd en de leverhoeveelheden en leverfrequenties aangepast, waarbij ook  betrouwbaarheid van de leveringen verbeterd wordt.

 

 

Voordelen

1. Een betere leverplanning en transportbesparingen door optimalisaties en/of door het vermijden van transport of minder “rush” transport

2. Voordelen op maatschappelijk/ecologisch vlak:

– reductie CO2-uitstoot: minder ritten, eventuele inschakeling van milieuvriendelijke vervoersmodi, enz.

– positieve impact op de verkeerscongestie: langere doorlooptijden openen mogelijkheden voor leveringen buiten de piekuren en complementaire inschakeling van alternatieve modi.

Gebruikerscommissie


Wenst u meer informatie over dit project?
Stuur een mail naar projecten@vil.be

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL