Advies Vlaamse Speerpuntclusters op Groenboek

Verder bouwen op de sterktes om oplossingen te ontwikkelen voor toekomstige uitdagingen

De zes Vlaamse speerpuntclusters hebben hun geconsolideerde advies geformuleerd naar aanleiding van het Groenboek “De toekomst van het Vlaamse clusterbeleid” dat door Minister Jo Brouns (Werk, Economie, Innovatie en Landbouw) werd voorgesteld. Dit advies is het resultaat van intensieve samenwerking en grondige analyse van de voorgestelde scenario’s voor de vernieuwing van het clusterbeleid in Vlaanderen.

Op 27 maart 2024 ontvingen de Speerpuntclusters (VIL, Catalisti, Flanders ’FOOD, Flux50, DBC, Medvia) van de minister van Innovatie de vraag naar een geconsolideerd advies op het Groenboek ‘De toekomst van het Vlaamse clusterbeleid’. Na tien jaar financiering van de speerpuntclusters, gestart in 2017, staat Vlaanderen aan de vooravond voor een vernieuwde aanpak van het clusterbeleid. In dit Groenboek onderzoekt VLAIO de mogelijke opties voor verankering van waardevolle initiatieven of activiteiten.

In hun advies benadrukken de speerpuntclusters het belang van hun unieke rol als centrale en neutrale actoren in het innovatie-ecoysteem, en evalueren zij de in het Groenboek voorgestelde scenario’s. Zij pleiten voor het behoud van de essentie van de clusterwerking, dat grotendeels gericht is op economische competitiviteit en groei, maar ondersteunen daarnaast ook de evolutie richting een meer transformatief innovatiebeleid gericht op complexe maatschappelijke uitdagingen.

Met dit advies beklemtonen de speerpuntclusters hun bereidheid om bij te dragen aan een toekomstgericht beleid dat Vlaanderen als innovatieregio verder versterkt en voorbereid op de uitdagingen van morgen.
Het advies is integraal te raadplegen via: Geconsolideerd advies vanwege de Vlaamse speerpuntclusters.

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL