Smart Handling

Bij goederenopslag en –verplaatsingen manifesteren zich vaak problemen als foutieve registratie en efficiëntieverlies door bv. manuele scans en inputs of handmatige registraties, nood aan stocktellingen en ad hoc zoekwerk of ook veiligheidsproblemen bij heftruckchauffeurs omdat barcodescans en/of manuele registraties soms dwingen om heftruckcabine te verlaten.

status: Afgerond | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

Doelstelling

Doel van dit project is vierledig:

  • Een inventarisatie van knelpunten en verbeteringspunten bij de deelnemende bedrijven;
  • Mogelijkheden van geavanceerde technologieën (RFID, RTLS, GSM, GPS, 2D-barcoding, camerasystemen, …) op genoemde gebieden inventariseren;
  • Onderzoek naar nieuwe concepten/toepassingen en structureren;
  • Inventariseren wat hedendaagse WMS-systemen als functionaliteiten aanbieden om deze logistieke handelingen te ondersteunen gebaseerd op deze nieuwe technologieën en vervolgens het concreet uittesten van enkele technologieën in een aantal bedrijfscontexten.

Algemene projectomschrijving

Het project loopt twaalf maanden en bestaat uit twee fases. In de eerste fase wordt grondig toegepast onderzoek gedaan naar de technologische mogelijkheden om goederen automatisch te lokaliseren en te identificeren en een impactanalyse van deze technologieën/concepten op de verschillende logistieke magazijnprocessen (inbound, opslag, verplaatsingen, outbound), indoor zowal als outdoor.

In een tweede praktische fase worden feasibility testen opgezet op meerdere logistieke bedrijfsprocessen (ontvangst/verzending en opslag) op basis van verschillende lokalisatieprincipes.

Voor de deelnemende verladers en logistieke dienstverleners levert het project concrete, toepasbare technologische concepten aan om de efficiëntie, effectiviteit en betrouwbaarheid/correctheid van hun operaties op het vlak van goederenhandeling en goederenopslag te verhogen.

Deelnemende bedrijven

Twaalf bedrijven nemen deel aan het project: Atlas Copco, BASF, Colruyt, DHL Supply Chain Benelux, Eandis, Evonic, H.Essers, Monsanto, Novaveg Logistics, Sentipharm, Spar Retail, Special Fruit.

Overzicht logo's partners Smart Handling 2012 - 250mmx120mm - 72dpi

Resultaten

De resultaten van het project zijn gebundeld in het rapport ‘Smart Handling’.

VIL leden kunnen het rapport gratis downloaden met hun inloggegevens van de VIL Bibliotheek. Niet-leden kunnen het rapport aankopen via de webshop.

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
VIL