Sharing Logistics

Stilstand kost de logistieke sector handenvol geld. Het aantal assets en diensten dat niet voor 100% gedurende de dag benut wordt is eindeloos. Met het project ‘Sharing Logistics’ lanceert VIL  een webplatform dat een efficiëntere bezettingsgraad van deze logistieke assets en diensten bereikt door het aanbod met de vraag te matchen.

status: Afgerond | thema: Groene Supply Chains | type: Regionaal

Met Sharing Logistics heeft VIL het principe van deeleconomie via een virtueel platform toegepast op de logistieke B2B markt. Er werd een stelsel te ontwikkeld waarbij bedrijven elkaars onbenutte assets en diensten kunnen gebruiken zonder dat er sprake is van winstbejag. De huurprijs van een bepaalde asset/dienst kan m.a.w. de gemaakte kost niet overschrijden. Bedoeling is dat de verhuurder een deel van de kosten van stilstand/leegstand kan drukken.

VIL ging in dit project van start door bij de deelnemende bedrijven hun logistieke assets en diensten die gedurende de dag onbenut blijven in kaart te brengen. Logistieke assets die meestal zeer kapitaalintensief zijn, niet enkel in aankoop maar ook in onderhoud. Hierbij denken we aan heftrucks, hoogwerkers, vergaderzalen, straddle carriers, gekoelde ruimtes, veegtoestellen, onbenutte magazijnruimtes, veiligheidspersoneel, reachstackers, terminal tractors, opleiders, parkings,… Het huren van dergelijke assets brengt ook niet echt soelaas. Te duur, een te lange huurtijd, de fysieke afstand die te groot is, het materiaal dat niet altijd beschikbaar is op het juiste moment, niet exact het juiste materiaal, … Het zijn maar enkele van de redenen om niet te huren.

Doelstelling

De focus van dit VIL-project was om tot een efficiënt, afgewerkt webplatform te komen om de deelnemende bedrijven op een duidelijke en snelle manier met elkaar in contact te kunnen laten treden en een transactie tot stand te brengen. Dit alles zonder veel rompslomp en paperless met aandacht voor het juridische en verzekeringstechnische aspect van de zaak.

Resultaten

  • end-to-end analyse bij de deelnemers, welke assets/diensten zijn al dan niet geschikt
  • oplijsting van bestaande systemen en best practices bij kennisinstellingen en technologieproviders
  • aftoetsen van het juridisch en verzekeringstechnisch aspect
  • onderzoek naar mogelijke toepassingsgebieden en randvoorwaarden in verschillende sectoren
  • mappen van de mogelijke cases bij de deelnemende bedrijven
  • uitwerken van een functionele analyse om tot een operationeel webplatform te komen
  • uitvoeren van een proof of concept bij verschillende projectdeelnemers
  • berekenen van de ROI
  • analyseren van de testresultaten en wat zijn de lessons learned
  • lancering van het Sharing Logistics-platform als laagdrempelig deelplatform voor logistieke assets, waar bedrijven zich kunnen registeren om de tool uit te testen en – op termijn – daadwerkelijk te gebruiken

 

Praktisch

Start: april 2019
Doorlooptijd: 32 maanden

Deelnemende bedrijven

Zes bedrijven: ADZ, Bright Logistics, Eutraco, POM Antwerpen, Quares Consulting & Product Development en Still.

     

Meer weten?

Contacteer 
Sophie Delannoy (sophie.delannoy@vil.be)

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL