Sharing Logistics

Stilstand kost de logistieke sector handenvol geld. Het aantal assets en diensten dat niet voor 100% gedurende de dag benut wordt is eindeloos. Met het project ‘Sharing Logistics’ lanceert VIL  een webplatform dat een efficiëntere bezettingsgraad van deze logistieke assets en diensten bereikt door het aanbod met de vraag te matchen.

status: Afgerond | thema: Groene Supply Chains | type: Regionaal

Met Sharing Logistics heeft VIL het principe van deeleconomie via een virtueel platform toegepast op de logistieke B2B markt. Er werd een stelsel te ontwikkeld waarbij bedrijven elkaars onbenutte assets en diensten kunnen gebruiken zonder dat er sprake is van winstbejag. De huurprijs van een bepaalde asset/dienst kan m.a.w. de gemaakte kost niet overschrijden. Bedoeling is dat de verhuurder een deel van de kosten van stilstand/leegstand kan drukken.

VIL ging in dit project van start door bij de deelnemende bedrijven hun logistieke assets en diensten die gedurende de dag onbenut blijven in kaart te brengen. Logistieke assets die meestal zeer kapitaalintensief zijn, niet enkel in aankoop maar ook in onderhoud. Hierbij denken we aan heftrucks, hoogwerkers, vergaderzalen, straddle carriers, gekoelde ruimtes, veegtoestellen, onbenutte magazijnruimtes, veiligheidspersoneel, reachstackers, terminal tractors, opleiders, parkings,… Het huren van dergelijke assets brengt ook niet echt soelaas. Te duur, een te lange huurtijd, de fysieke afstand die te groot is, het materiaal dat niet altijd beschikbaar is op het juiste moment, niet exact het juiste materiaal, … Het zijn maar enkele van de redenen om niet te huren.

Doelstelling

De focus van dit VIL-project was om tot een efficiënt, afgewerkt webplatform te komen om de deelnemende bedrijven op een duidelijke en snelle manier met elkaar in contact te kunnen laten treden en een transactie tot stand te brengen. Dit alles zonder veel rompslomp en paperless met aandacht voor het juridische en verzekeringstechnische aspect van de zaak.

 

Resultaten

  • VIL heeft een gebruiksvriendelijk platform ontwikkeld dat bedrijven de mogelijkheid biedt om elkaars onderbenutte assets en diensten te gebruiken door vraag en aanbod te matchen.
  • Het Sharing Logistics-platform is een laagdrempelig deelplatform voor logistieke assets
  • Uit een bevraging blijkt dat één van de belangrijkste belemmeringen voor bedrijven om over te stappen op een deeleconomiemodel de eigen ingesteldheid is. Een mentaliteitsverandering is nodig om over te schakelen van eigendom naar gebruik van middelen. Een andere cruciale factor om van dit deelplatform een succes te maken, is vertrouwen.
  • Het Sharing Logistics-platform – data-driven en integreerbaar met de eigen ICT-systemen – werkt volledig op basis van vraag en aanbod. Een zoekfunctie binnen het platform en een wekelijkse e-mail met een overzicht van beschikbare en gewenste assets en diensten, vereenvoudigen het matchen van vraag en aanbod.
VIL leden kunnen het rapport downloaden via de Kennisbibliotheek, niet-leden kunnen het aankopen via de VIL webshop.

Praktisch

Start: april 2019
Doorlooptijd: 32 maanden

Deelnemende bedrijven

Zes bedrijven: ADZ, Bright Logistics, Eutraco, POM Antwerpen, Quares Consulting & Product Development en Still.

     

 

 

 

 

 


Wenst u meer informatie over dit project?
Stuur een mail naar projecten@vil.be

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL