Secured Inland Terminals

Het doel van dit project is een optimaal kader creëren voor een beveiligde hinterland terminal. De link met de gateway en deze met de gebruikers zullen zo sterk en efficiënt als mogelijk gemaakt worden. Verschillende organisatievormen zullen geanalyseerd worden, bijvoorbeeld voor het al dan niet gemeenschappelijk dragen van infrastructuur en IT-platformen.

status: Afgerond | thema: Digitale Transformatie | type: Regionaal

Algemene projectomschrijving

De beveiliging van de logistieke keten groeit steeds meer uit tot een strategisch bedrijfsvoordeel. Voor enkele niches en schakels in de keten is het zelfs al een basisvereiste. Hoewel beveiligingsinitiatieven bij de bedrijven reeds hebben uitgewezen dat ze enkele economische nevenvoordelen meebrengen op vlak van zichtbaarheid op de keten, efficiëntie, klantenservice, voorraadbeheer en veerkracht, ligt de focus echter toch nog vooral op het beveiligen van de grote gateways.

Het innovatieve in dit project is om het security gebeuren van onze gateways een stap in het hinterland te trekken. Op deze manier brengen we de beveiligde keten een schakel dichter bij de verladers en de logistieke dienstverleners die hiervan gebruik maken. Dit idee vindt aansluiting bij recente initiatieven zoals deze van de Brucargo Secured Gateway en Extended Gateway. Het uitbouwen van deze terminals tot beveiligde zones laat niet enkel aan deze terminals toe om hun diensten en facilitaties uit te breiden, eventueel gekoppeld aan de gateways en/of in netwerkverband. Hierdoor blijven zij ook een volwaardig alternatief en schakel in het kader van het creëren van beveiligde ketens. Maar het laat de bedrijven die er gebruik van maken ook toe om hun stromen beveiligd te organiseren met minder producthandelingen, cargo stops, procesafwijkingen en verkorte lead-times.

Doelstellingen

Het doel is een optimaal kader creëren voor een beveiligde hinterland terminal. De link met de gateway en deze met de gebruikers zullen zo sterk en efficiënt als mogelijk gemaakt worden. Verschillende organisatievormen zullen geanalyseerd worden, bijvoorbeeld voor het al dan niet gemeenschappelijk dragen van infrastructuur en IT-platformen.

Voordelen

  • Individuele bedrijfsvoordelen bij deelname: Analyse van bedrijfsprocessen, begeleiding bij certificatie, als eerste genieten van facilitaties, bedrijfspositionering,…
  • Goederenstromen door hinterland terminal zijn effectief beveiligd, sneller en efficiënter (minder diefstal, minder stops in de goederenstroom, verhoogde visibiliteit, versterkte service, basis voor meer en officiële douanefacilitaties, …)
  • Optimalisatie van aangewende middelen en concretisering van slimme logistiek
  • Aantrekken van nieuwe bedrijven naar en nieuwe stromen door terminal
  • Innovatieve oplossing als antwoord op vragen uit industrie

Gebruikerscommissie


Wenst u meer informatie over dit project?
Stuur een mail naar projecten@vil.be

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL