DIYSupply

Samen met een ruime vertegenwoordiging van bedrijven uit de DIY toevoerketen gaat VIL op zoek naar praktische en innovatieve logistieke oplossingen die tijdens het project ook in de praktijk zullen worden getest.

status: In voorbereiding | thema: Last Mile | type: Regionaal

De aanvoerketen naar de doe-het-zelf handel verloopt niet optimaal, zowel voor wat betreft efficiëntie als duurzaamheid. Samenwerking en bundeling van stromen in een geoptimaliseerd logistiek model, ondersteund door digitale tools en standaarden bieden de oplossing. Samen met een ruime vertegenwoordiging van bedrijven uit de DIY toevoerketen gaat VIL op zoek naar praktische en innovatieve logistieke oplossingen die tijdens het project ook in de praktijk zullen worden getest.

Doelstelling

Het project wil de efficientie en de duurzaamheid van de logistieke keten van de Vlaamse DIY sector substantieel verhogen en deze meer geschikt maken voor een groeiende e-commerce omzet. Dit door samenwerking en bundeling binnen een aangepast logistiek omnichannel model in de logistieke Benelux-omgeving waarin de bedrijven zijn georganiseerd en met gebruik van innovatieve concepten.

Opportuniteiten

  • Verbeterde duurzaamheid en efficiëntie door samenwerking, waardoor minder gereden kilometers en hogere beladingsgraden
  • Aangepaste logistieke conceptenmodel die zorgen voor een performanter omnichannel model

Concrete activiteiten

  • Uitwerken van een logistiek concept voor de aanvoerketen naar de doe-het-zelf zaken
  • Ontwerpen van digitale tools en integratie van systemen
  • Oplossingen zoeken voor specifieke logistieke uitdagingen zoals efficiëntere afhandeling in de keten van buitenmaatse en niet-stapelbare goederen, administratieve verwerking van europallets en vereenvoudiging van de logistieke taken van de winkelmedewerker.
  • Ontwikkelen van een governance model voor ketensamenwerking en opstarten van een structureel overleg op logistiek vlak tussen de ketenspelers met het oog op effectieve implementatie en opschaling van de projectresultaten
  • Praktische validatie van het logistieke concept

Praktisch

Start: eerste kwartaal 2023
Einde: eerste kwartaal 2025
Onder voorbehoud van formele goedkeuring door het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Meer weten?

Doelgroep

DIY retailers
Producenten en (groot)handelaars van DIY & Garden producten
Logistieke dienstverleners
Aanbieders van digitale oplossingen

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

Koninklijkelaan 76 - B-2600 Berchem
T: +32 (0) 3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038
IBAN: BE59 0014 0122 5826
BIC: GEBABEBB

VIL
VIL