Autosup
AUTOSUP ondersteunt de transitie van supply chain knooppunten zoals havens, naar volledig geautomatiseerde hubs. In het project worden van concrete operationele modellen ontwikkeld voor end-to-end autonome intermodale logistiek. Port of Antwerp-Bruges en de haven van Triëst (Italië) zullen daarbij dienen als ‘living labs’.
status: In uitvoering |
thema:
Digitale Transformatie, Groene Supply Chains, Hinterland Connectie |
type:
Europees
De rol van VIL
Aan de hand van zes uitgewerkte cases zal de waarde van de ontwikkelde beslissingsondersteunende tools ter ondersteuning van een strategische automatiseringsplanning zal gedemonstreerd worden in de Port of Antwerp-Bruges en de haven van Triëst, wat deze hubs zal toelaten om hun automatiseringslevel te verhogen. Hierbij levert VIL de nodige expertise voor zowel de proces- als operationele automatisering van deze hubs.
Daarnaast verzorgt VIL ook de communicatie en de kennisdeling voor het AUTOSUP project.
Opportuniteiten
Digitalisering en innovatieve technologieën hebben steeds meer impact op de uitvoering van de logistieke processen van de toekomst. Verdere automatisering van deze processen en de invoering van autonome systemen biedt kansen voor innovatieve bedrijfsmodellen en duurzaam vrachtvervoer. Het automatiseren van supply chain processen in knooppunten zoals havens is voor intermodaal vrachtvervoer een belangrijke element in de transitie naar het Physical Internet. Dit vereist echter dat alle subprocessen naadloos op elkaar afgestemd zijn.
Vandaag stellen we echter vast dat veel automatiseringsprojecten los van elkaar geïmplementeerd worden en er vaak een ‘Human-in-Loop’ aanpak ontbreken. Een alomvattende aanpak die de integratie van automatiseringstechnologieën begeleidt is van cruciaal belang om de beoogde efficiëntieverbeteringen te behalen.
AUTOSUP zal deze transitie van supply chain knooppunten zoals havens naar volledig geautomatiseerde hubs stimuleren door gefragmenteerde implementaties te integreren, systemen die niet goed samenwerken verbeteren, een betere coördinatie tussen de betrokken partners en het dichten van gaten in de regelgeving.
Concrete activiteiten
- In kaart brengen van de vereisten voor een naadloos multimodaal autonoom vrachtvervoer.
- Opmaak van een classificatie van automatiseringstechnologieën voor de verschillende transport modi met uitgewerkte use cases.
- De ontwikkeling van Digital Twin (DT) voor autonome supply chains die geïntegreerd wordt in een datagestuurd ‘Decision Support System’ (DSS) voor de eindgebruikers.
Dit systeem helpt logistieke en transportbedrijven bij verdere automatisering van hun operaties. Het biedt inzicht in de kosten en opbrengsten van mogelijke investeringen, waardoor bedrijven en overheden goed onderbouwde strategische beslissingen kunnen nemen.
- Uittesten van het DSS in de twee living hubs waarbij de efficiëntie en de gebruikersacceptatie zullen worden geëvalueerd aan de hand van zes use cases.
- De uitwerking van nieuwe operationele, governance en organisatorische modellen voor autonome logistiek.
- Het opzetten van een thematische werkgroep voor het op één lijn brengen van de automatisering initiatieven over alle transportmodi.
- De opmaak van beleidsaanbevelingen.
Praktisch
Start: juni 2024
Einde: mei 2027
Projectdeelnemers
VIL, Inlecom Innovation, European Council of Transport Users, FIT Consulting, ETP-ALICE, Procter & Gamble, Procter & Gamble Poland, Adriafer Rail Services, Frontier Innovations, Port of Antwerp-Bruges, Konnecta Systems, Gruber Logistics, CFLI Venice, PAVE Europe, VLTN, TUM München, Green Planning Solutions.

Meer weten?
Contacteer dirk.staelens@vil.be
Dit project wordt gefinancierd door HORIZON EUROPE.

AUTOSUP project has received funding from the European
Union’s Horizon Europe research and innovation programme
under grant agreement No 101147468