Webinar ‘Pakjeseconomie’

Pakketbezorgers: moderne slavernij of economie van de toekomst?

Postpakketten die van bedrijf naar klant bezorgd worden zijn geen nieuw fenomeen. Al sinds het einde van vorige eeuw zijn postorderbedrijven actief in Vlaanderen. Toch kent de pakjeseconomie de jongste jaren, zeker sinds de opkomst van de e-commerce, een sterke stijging. Tijdens de eerste lockdown ten gevolge van COVID-19 in 2020 steeg de vraag naar aan huis geleverde pakjes nog meer.

De verschillende spelers op de markt hanteren een ander bedrijfsmodel. Waar een enkele leverancier enkel met werknemers werkt, werken andere bedrijven enkel met onderaannemers of met een mix van beide systemen. Het werken met onderaannemers geeft meer flexibliteit, maar werknemers in deze systemen zijn ook vatbaarder voor mistoestanden, zoals sociale fraude of uitbuiting.

Zijn pakjesbezorgers moderne slaven of blijft de e-commerce en de daaraan verbonden pakjeseconomie een model voor de toekomst? Over die vraag buigen we ons samen met Roel Gevaers, professor transporteconomie en e-commerce aan de Universiteit Antwerpen en docent aan de Antwerp Management School. Hij neemt ons mee in de geschiedenis van de pakketbezorging in Vlaanderen en legt vanuit die historiek het huidige economische model achter de bezorgdiensten bloot. In zijn betoog legt Gevaers ook de link met de e-commercebedrijven en, niet te vergeten, met de rol van de consument.

Drie panelleden gaan later dieper in op het thema: Karl Bosmans (E-commerce manager, Schoenen Torfs), Danny Van Assche (Gedelegeerd bestuurder, UNIZO) en Geert Verbelen (Projectleider VIL).
Geert vertelt ons over innovatieve projecten binnen de pakketbezorging en hoe de sector zelf kijkt naar de manier waarop ze vandaag werkt.

Meer weten?

 

VIL staat voor een sterk logistiek Vlaanderen

VIL VZW

De Burburestraat 6-8
B-2000 Antwerpen
T: +32 (0)3 229 05 00
E: info@vil.be
BTW: BE 0480.185.038

VIL
VIL